Retssag på vej: Google skal betale iPhone-ejere 6.000 kroner i kompensation

Skrevet af Jakob A. Overgaard

03/10/2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Google kan blive dømt til at betale ca. 6.000 kroner til iPhone-ejere i UK. Det skyldes en stort anlagt retssag mod giganten, fordi de har indsamlet data illegalt fra iPhone-brugere. Måske er har Google overtrådt samme regler i Danmark.

Dagens topnyheder

En engelsk domstol har givet grønt lys til, at Richard Lloyd, der står i spidsen for et søgsmål mod Google, kan indlede en retssag mod den amerikanske tech-gigant. 

Google bliver sagsøgt for mere end 26 milliarder kroner, hvilket vil give hver enkelt iPhone-ejer i omegnen af 6.000 kroner i kompensation. 

Efter kendelsen udtalte Richar Lloyd: ”Dagens dom sender et meget klar signal til Google og andre store tech-virksomheder - du er ikke over loven. Google kan holdes ansvarlig for misbrug af folks personoplysninger, og forbrugere kan sammen gå til domstolene og klage, når virksomheder ulovligt tjener på 'gentagne og udbredte' krænkelser af vores databeskyttelsesrettigheder."

Selvom søgsmålet er på 26 milliarder kroner, så er håbet om kompensationen lidt mere beskeden. Gruppen 'Google You Owe Us', der er anført af Richard Lloyd, håber på at blive tilkendt minimum otte milliarder kroner, som skal deles mellem de anslåede 4,4 millioner iPhone-brugere i Storbrittanien. 

 

Data har opdelt personer i kategorier til annoncører

Søgsmålet hævder, at Google har omgået personlige indstillinger på Apples telefoner mellem august 2011 og februar 2012 og herefter brugt den indsamlede data til at opdele mennesker i kategorier overfor annoncører.

Richard Lloyd hævder, at den information, der er indsamlet af Google inkluderer etnisk oprindelse, fysisk og mental helbredsoplysninger, politiske overbevisninger og tilknytninger, seksuelle præferencer og social klasse.

Derudover påstås det, at der er indhentet oplysninger om den enkeltes økonomiske situation, shoppingvaner og deres geografiske placering. Herefter er datasættet blevet brugt til at samle brugerne i grupper som f.eks. "fodboldelskere."

Der er ikke nogen oplysninger om, hvorvidt Google har gjort det samme i Danmark.