Uhyggelig robot skal undervise børn

Skrevet af Lukas Jepsen

18/04/2021
Foto: RoboShalu/YouTube
Foto: RoboShalu/YouTube
En indisk mand har skabt en robot, der kan bruges som underviser i skolerne.

Dagens topnyheder

Det er hvert fald intentionen. Om denne ide vil fungerer i praksis må tiden vise, men umiddelbart kunne man forestille sig, at ikke alle børn ville være lige vilde med blive undervist af ‘Shalu’.

Shalu er navnet på en yderst avanceret, men også næsten lige så uhyggelig robot, bygget af den indiske mand Dinesh Patel - det skriver Unilad

Ideen og intentionerne med robotten er ellers utroligt fine. Ikke nok med at at Shalu skal kunne hjælpe til med undervisning i skolerne, fortæller opfinderen at den futuristiske underviser også lavet genanvendelige materialer. 

“Shalu er blevet udviklet ved hjælp af affaldsmaterialer som plastik, pap, træ og aluminium, og det tog tre år at udvikle hende,”

Man må i den grad rose Dinesh Patel, både for sin kreativitet, fokus på miljø og hans utrolige evner inden for programmering. Han er selv underviser på Kendriya Vidyalaya på IIT Bombay, hvor han skabte og arbejdede på Shalu, der nu er i stand til at tale ni lokale sprog og 38 fremmedsprog.

Man skulle umiddelbart tro, at sådan et kompliceret projekt, med en så avanceret robot ville koste et svimlende højt beløb. Det har dog ikke været tilfældet. Dinesh fortæller, at det ikke kostede mere godt og vel 3.000 kroner at bygge den kommende underviser.

Patel tilføjede: "Shalu kan hilse på folk, vise følelser, læse avis, recitere opskrifter og udføre mange andre aktiviteter. Dette kan også bruges som lærer i skolerne og som receptionist på kontorer,”

Supratik Chakravarty, professor i datalogi og ingeniørafdeling i IIT Bombay, roste robotten og skrev: "Det er virkelig en stor udvikling. En sådan robot kan også bruges inden for uddannelse, underholdning og flere andre områder. Shalu kan være en inspiration for næste generations forskere,”

Dinesh Patels utroligt flotte bedrift skal på ingen måder tales ned, da han synes at have bygget et af de mest avancerede bud på en ‘menneske-robot’ for et beløb der i mange tilfælde ikke ville være nok til at købe en ny computer eller et tv. 

Man bliver dog nok nødt til at spørge sig selv om, hvor mange mennesker der ville nyde at arbejde sammen med Shalu. Udover at være en robot, ser Shula en lille smule besynderlig ud. Man er efter at have hørt stemmen, ikke i tvivl om at man taler med en robot, og hun bruger ligeledes en del længere tid end mennesker, på at svare på et spørgsmål. 

Dinesh Patel har i en video delt på Youtube, demonstreret hvordan ‘small-talk’ lyder med robotten. Jovist, svarene er ganske normale og fornuftige, eller hvert fald tæt på, men de 10-20 sekunders betænkningstid Shula kræver for hvert spørgsmål, vil med al sandsynlighed trække en smule glæde ud af frokostpausen på kontoret. 

Ligeledes er tanken om Shula som en potentiel skolelærer rigtig fin, men det virker næsten uundgåeligt, at nogle børn langt fra ville føle sig trygge ved den nye underviser - noget flere også har peget på i kommentarsporene.

 

Mens nogle har bemærket, at det ikke ser så naturtro ud, har andre rost innovationen og mulighederne for at kunne hjælpe studerende. Shula synes hvert fald at have en lys fremtid.