Vedtaget: Udskældt internetlov træder i kraft - Får store betydninger for Facebook og Youtube

Skrevet af Henrik R

27/03/2019
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
EU-parlamentet har netop vedtaget en ny lov, som virkelig kan få store betydninger for store hjemmesider på internettet. Det har fået folk til at gå amok på de sociale medier.

Dagens topnyheder

Så kom dagen, hvor EU-parlamentet skulle stemme om den meget omtalte Artikel 13, der nu kendes under Artikel 17. Kort fortalt gik afstemningen ud på, hvorvidt der skulle laves et nyt ophavsretsdirektiv, som vil tvinge hjemmesider til at blokere indhold, som mulighed er underlagt ophavsret.

Det vil altså betyde, at hvis du via en hjemmeside uploader et billede eller en video, som du ikke har rettigheder til, så vil hjemmesiden være tvunget til at blokere indholdet, så det ikke kan ses.

Det lyder i bund og grund meget fair, at man ikke kan dele indhold, som man ikke har rettighederne til, problemet er bare, at det meste på internettet og nogle af de største hjemmesider, faktisk lever af netop sådan noget indhold.

Den verdenspopulære hjemmeside 9GAG, hvor millioner af mennesker dagligt uploader memes, videoklip og billeder, for at dele glæde og grin, de vil få store problemer, da stort set alt indhold på deres side er materiale, der er beskyttet af ophavsret. De kan derfor blive tvunget til at blokere næsten alt indhold, som bliver uploadet på deres hjemmeside. Dette er medmindre, at der i den nye lovgivning findes undtagelser, som blandt andet kan dække parodier m.m.

Det samme er tilfældet for sider som Youtube og Facebook, hvor der også deles rigtig meget indhold, som er beskyttet af ophavsretten. Et eksempel kunne være, at du finder et billede af din favoritskuespiller på nettet, og et billede af ham på din Facebookprofil. Det må du altså ikke, og Facebook kan blive tvunget til at blokere indholdet. Det samme vil være tilfældet på Youtube, hvor rigtig mange videoer faktisk indeholder materiale, der er beskyttet af ophavsretten.

Stort flertal

Der har været mange protester mod lige netop denne Artikel 17, da det kan få stor betydning for det internet, som vi kender det i dag. Den danske Wikipediaside valgte at lukke siden ned i 24 timer i protest, men det hjalp desværre ikke.

Under afstemningen i går var der 348 der stemte for, mens 274 stemte imod de nye ændringer. Det skabte i den grad rører på de sociale medier, hvor folk kritiserer de ”gamle hoveder” i EU-parlamentet, som ifølge brugerne af de sociale medier, ikke forstår internettet.

Google News bliver også i den grad påvirket af den nye ændring, da det betyder, at de ikke længere må vise brudstykker af artikler på andre hjemmeside, medmindre de betaler for det.

Der forventes ikke at gå længe, før at EU-parlamentet kommer ud med en pressemeddelelse, hvor de blandt andet fortæller, hvornår ændringerne vil træde i kraft.