7 ud af 10 danskere gør det hver dag i trafikken: Kan koste klip i kørekortet og bøde på 2.500 kroner

Skrevet af Emil Martesen

22/02/2024
Foto: Google Street View
Foto: Google Street View
7 ud af 10 danskere gør det hver dag i trafikken.

Dagens topnyheder

Mens den danske trafik den seneste tid har været hårdt påvirket af vind og vejr, så er der dagligt bilister på vejene, hvis vaner går deres medtrafikanter på nerverne.

Det viser en undersøgelse, som Kantar Public har lavet for Gjensidige

Klart flest bilister, hele 7 ud af 10, peger på manglende afstand, som den mest irriterende vane i trafikken, mens 6 ud af 10 finder uopmærksom kørsel grundet eksempelvis GPS-indstilling eller telefonsamtaler som den mest irriterende vane. Derudover peger hver anden på, at biler der bliver liggende i ydersporet er særligt frustrerende.  

De mange dårlige vaner er ikke bare dårlige for flowet i trafikken, men de er også decideret farlige for både dem, der har dem, og ikke mindst for deres medtrafikanter. Sådan lyder det fra skadedirektør i Gjensidige, Lene Rasmussen:

"Flere af de her vaner giver bilisterne rigtig dårlige forudsætninger for at agere, hvis uheldet skulle være ude. Det gælder både, hvis man er uopmærksom eller, hvis man ikke holder nok afstand, for i begge tilfælde vil man ikke kunne undvige eller justere sin kørsel til forholdene. Og den seneste periode med vildt og omskifteligt vejr også har i den grad mindet os om, hvor vigtigt lige præcis det er".

For mange blæser på reglerne 

Mens afstand og uopmærksom kørsel er dårlige vaner hos den enkelte bilist, så tyder noget på, at mange har glemt helt basale færdselsregler, når de kører bil. I hvert fald peger 4 ud af 10 på, at overhalinger indenom og manglende overholdelse af reglerne ved sammenfletninger også er nogle af de vaner, der generer mest i trafikken.  

Og de mange regelbrud gør trafikken uforudsigelig for bilisterne og øger risikoen for, at der opstår situationer, der kan føre til uheld:

"Der er jo en grund til, at der er lavet regler om, hvordan man eksempelvis skal køre ind i en sammenfletning, eller at man ikke må overhale indenom. Og det er derfor også vigtigt, at man kan stole på, at ens medbilister overholder de fælles regler. For på den måde kan man bedre forudse trafikken og være med til at sørge for en mere sikker trafik", siger Lene Rasmussen. 

Top fem vaner der irriterer danske bilister: 

1. Bilister der ikke holder afstand 

2. Bilister der er uopmærksomme under kørsel 

3. Bilister der bliver liggende i ydersporet 

4. Bilister der overhaler indenom 

5. Bilister der ikke overholder reglerne ved sammenfletning 

Og skulle du være blandt de danskere, der har lidt problemer med punkt 1, så er der god grund til at spidse øre.

Det kan nemlig give et klip i kørekortet og intet mindre end 2.500 kroner i bøde, hvis du en dag bliver stoppet af politiet.