Dokumentarfilm afslører, hvad der gemmer sig inde i kroppen på en overvægtig person

Foto: BBC/Obesity - The Post Mortem

Fedme bliver et stadigt større problem for enkeltindivider såvel som for samfundet. Nu kryber BBC bogstaveligt talt helt ind under huden på mennesket for at se, hvad de ekstra kilo gør ved kroppen.

165 centimeter høj og 107 kilo tung. Det er målene på den amerikanske kvinde, retsmedicinere undersøger på et operationsbord i BBC-dokumentaren ”Obesity - The Post Mortem”, der bliver vist den 13. september på britisk fjernsyn.

Dokumentaren er den første af sin slags, der sætter specifikt fokus på obduktionen af overvægtige mennesker – og ikke mindst på, hvad der gemmer sig i kroppen på dem som følge af overvægten.

Foto: BBC/Obesity - The Post Mortem

Liget på bordet tilhørte en cirka 60-årig kvinde, der døde af et hjertetilfælde, og som har doneret sin krop til videnskaben. Hun var dødeligt overvægtig, og det viser obduktionen tydelig tegn på:

- Jeg måtte bruge en hel del flere kræfter på at skære igennem vævet, som nærmest svulmede op i en neongul farve. Det mindede mig om fedtet på min egen krop og den effekt, det har, siger retsmedicineren, Carla Valentine, der var med til at foretage obduktionen, ifølge flere britiske medier, som har set programmet.

Kvindens nyrere er stort set forsvundet i fedt, og under kvindens hud finder eksperterne et tykt lag af smørgult fedt, som langt fra er sundt at have i sin krop.

Foto: BBC/Obesity - The Post Mortem - Huden havde et smørgult lag af fedt under sig

 

Foto: BBC/Obesity - The Post Mortem - Nyrerne er kraftigt forstørrede

 

Læs også

Fedme ødelagde hans første gang - nu har han tabt halvdelen af sin kropsvægt

Når kroppen så at sige er mættet af fedt, forsøger det overskydende fedt at finde andre steder at sætte sig, og det er her, det bliver dødeligt, fortæller eksperterne i dokumentaren. Hjertet er et af de organer, der rammes, og det ses tydeligt på afdøde:

- Hjertet føles slapt. Hvis man samler et hjerte op fra en veltrænet person, føles det fast og hårdt; lidt ligesom at samle en bøf op, men det her føles mere som en pose, siger en anden af retsmedicinerne, Dr. Mike Osborn.

Foto: BBC/Obesity - The Post Mortem - Hjertet vejes

Kvinden burde have et hjerte, der vejede omkring 225 gram, men på grund af fedme vejer det 449 gram.

I stedet for at være en stærk muskel, er hjertet blevet til en slap pose, der har haft problemer med at pumpe blodet rundt og har kæmpet under et øget blodtryk, slår eksperterne fast.

Foto: BBC/Obesity - The Post Mortem - Hjertet vises frem

Leveren står det også slet til med: Den er er hård, men burde være blød. Det lyserøde i den er højst sandsynligt også fedt. En alkoholiker ville også have en lyserød lever, men kendskabet til kvinden gør, at lægerne kan udelukke, at det er grunden til det lyserøde; her er der tale om fedt.

Der var også væske i lungerne, som har givet kvinden en følelse af at drukne langsomt; igen et tegn på, at overvægten har sat ind og ødelagt hjertet og kroppens organer langsomt.

I princippet er der tale om et hjertesvigt, der er sket over tid, frem for et hjertetilfælde, der kommer pludseligt. Hun har måske kunne gå og bevæge sig okay rundt for få år siden, men langsomt har overvægten betydet, at hun har fået åndenød og problemer med at bevæge sig og sove om natten på grund af væske i lungerne, problemer med hjertet og de andre organer, udtaler en af lægerne i programmet. 

Læs også

Bente og Stig byttede kød ud med fisk i 4 uger: Sådan gik det med deres helbred

 

 

Dagens Gossip