Fanget i kløft i 6 dage: Måtte drikke urin og skære sin arm af

Foto: Aron Ralston

Når overlevelsesinstinktet træder i kraft, er mennesker i stand til forbløffende ting - bare spørg Aron Ralston.

Strandet i en fjern vildmark i fem dage, fanget af en enorm kampesten, der var landet på hans arm under en rædselsvækkende ulykke, var Aron Ralston næsten sikker på at han ville dø.

Læs også

Rædselsfund i vaskerum: Kæmpepyton ventede bag døren

Men det gjorde han ikke. Drevet af et ønske om at leve, gjorde han det utænkelige, omhyggeligt at bryde sine egne knogler derefter amputere sin arm med en to-tommer multi-værktøj kniv med en sløv klinge.

Så hvordan har denne grusomme fortælling om kamp og overlevelse mod odds udfoldet sig?

Før hændelsen i 2003 var Ralston maskiningeniør fra Denver, Colorado i USA. Men efter fem års arbejde indså han, at erhvervslivet ikke var noget for ham. Så han sagde sit job op for at bruge mere tid på bjergbestigning, og i 2002 flyttede han til Aspen i statens Rocky Mountains region for at klatre på fuld tid.

Han drømte om at bestige Nordamerikas højeste top - Denali i Alaska - samt alle 59 Colorado bjerge, der var mere end 14.000 ft, eller 4.250 meter, høje - kendt som "fourteeners".

For at gøre tingene vanskeligere håbede han på at klatre bjergene helt alene og om vinteren - noget, der aldrig var blevet gjort før.

Men advarselstegnene på, at noget slemt var i horisonten, var ved at blive tydelige. I februar 2003 døde han næsten efter at være blevet begravet op til halsen i sne under en lavine, mens han stod på langrendsski.

"Det var forfærdeligt. Det skulle have dræbt os," - udtalte Ralston senere.

Overraskende nok, i stedet for at skræmme Ralston motiverede den voldsomme oplevelse ham på endnu mere.

Blot to måneder efter nærdødsoplevelsen rejste han til Canyonlands National Park i det sydøstlige Utah.

Han tilbragte natten i sin bil, før han cyklede 24 kilometer til Bluejohn Canyon, en 17-kilometer-lang grøft, om morgenen.

Senere samme eftermiddag, da han bevægede sig ned i kløften, løsrev en enorm sten sig, og faldt ned over ham.

Ralston faldt og hans højre hånd blev fanget mellem canyon væggen og 363 kg kampesten, og han var nu fanget 100 meter under ørkenens overflade og 32 kilometer fra den nærmeste vej - det skriver Daily Star.

Han havde ikke fortalt nogen om sine klatreplaner - og han kunne ikke signalere om hjælp. Alt han havde at spise var to burritos, et par chokoladebarer og en flaske vand - så tiden var knap.

Han forsøgte desperat at løsne sin arm ved at hugge løs på stenen, men den ville ikke rokke sig. Efter hans vandforsyning løb ud, blev han tvunget til at drikke sin egen urin for at holde sig i live.

Fortvivlet som han var, vidste Ralston, at den eneste måde at flygte på var at skære armen af ham.

Han eksperimenterede med forskellige årepresser og lavede endda flere overfladiske snit for at teste sine billige multiværktøjsknivs skarphed.

Han skar sit navn ind i klippevæggen sammen med sin fødselsdato, dagens dato - hans formodede dødsdato - og bogstaverne 'RIP'.

Han filmede også en række farvel-beskeder til sine kære på sit videokamera og forsøgte at få noget søvn. En nat, da han drev ind og ud af bevidsthed, drømte han om at lege med et barn med kun halvdelen af sin højre arm. Senere sagde han, at drømmen havde været et tegn på, at han ville overleve og have en familie.

Drømmen havde også efterladt Ralston med en åbenbaring - han behøvede ikke at skære gennem hans knogler. Han kunne knække dem i stedet.

Derefter måtte han bruge en billig, sløv, to-tommer kniv til at skære gennem først hud, muskler og sener.

Han vente med de store blodårer til sidst, vel vidende, at efter at han havde skåret dem over, ville han ikke have meget tid.

"Alle de ønsker, glæder og euforier af et fremtidigt liv kom farende ind i mig," - fortalt Ralston efterfølgende på en pressekonference. "Måske er det sådan, jeg håndterede smerten,"

Hele processen tog en time. Ralston mistede 25% af sit blod i processen.

Høj på adrenalin og ren og skær vilje til at leve, klatrede han efter seks døgn ud af kløften, klatrede ned ad en klippe og begyndte at vandre tilbage til sin bil - alt imens han var alvorligt dehydreret, og stadig mistede blod.

Et par kilometer før, han nåede bilen stødte Ralston på en familie fra Holland, der havde været vandreture i landskabet. De gav ham mad og vand, før de kontaktede myndighederne, og fire timer efter at have amputeret sin arm blev Ralston reddet af læger.

Kort efter blev hans afhuggede arm og hånd hentet af parkbetjente.. Det tog 13 mand, en hydraulisk donkraft at befri armen. Armen blev kremeret og returneret til Ralston.

Seks måneder senere, på sin 28 års fødselsdag, vendte han tilbage til hvor det hele fandt sted og spredte asken, hvor han sagde, den hørte til.

Hele den vilde historie blev senere filmatiseret, og Ralston kunne derfor genopleve de dage og timer, der kostede ham en arm, men reddede hans liv. Filmen, med James Franco i hovedrollen, fik titlen 127 hours, eftersom det var så lang tid Ralston var fanget i klippen.

Læs også

Et dyrt show: Elon Musk mister over 20 milliarder dollars efter tv-optræden