18-årige Mandy forsvandt da hun gik tur med hunden: 30 år senere bliver sagen opklaret

Skrevet af Nicolai Steinicke

11/10/2023
Foto: Privat
Foto: Privat
18-årige Mandy Stavik var ude at jogge med sin hund, Kyra, i Washington, USA. Kyra kom alene hjem uden sin ejer. Tre dage senere blev Mandys lig fundet. Men der skulle gå 30 år, før drabssagen var opklaret.

Mest læste i dag

Mandys lig blev fundet i en flod kun få kilometer fra hendes hus. Hun var druknet, og hendes krop viste tegn på at være blevet seksuelt misbrugt, før hun døde.

Politiet havde ingen spor. De tog DNA-prøver fra flere mænd i lokalsamfundet, men de fik ikke et match. Politiet efterforskede sagen i flere år uden resultat. Først 30 år senere.

Ændrede hele lokalsamfundet

Kim Wagner var 19 år gammel og arbejdede som bud på Acme i Washington i 1989, da Mandy forsvandt. Hun husker den rædsel, der bredte sig gennem lokalsamfundet.

"Det påvirkede mig. Det var første gang, der skete noget virkelig skræmmende, siger hun til ABC News.

”Det ændrede alles perspektiv på vores lille hjørne af verden. Det kan være din nabo. Vi vidste det ikke," fortsatte hun.

I 2013 blev sagen genoptaget, og Kim blev kontaktet af politiet. Kim arbejdede nu på et bageri, og politiet var interesseret i en af ​​hendes kolleger, Timothy Bass.

Et rødt flag

Da Mandy blev dræbt, boede Timothy kun få huse væk fra Mandy. Lige efter mordet flyttede han. Da politiet tog sagen op igen, gik de til hans hjem for at stille nogle spørgsmål om Mandy. Så påstod han, at han ikke engang huskede navnet på pigen, der var blevet dræbt.

"Det var bestemt et rødt flag for mig, hvilket indikerer, at han løj," siger kriminalbetjent Kevin Bowhay.

Ønskede ikke at blande sig

Men Kim på bageren ville ikke blande sig i noget, og syntes det var ubehageligt at nævne en af ​​sine kollegaer. Uden at vide, hvilken sag politiet efterforskede, sendte hun dem videre til personaleafdelingen. Der ebbede sagen ud i ingenting.

Flere år senere talte Kim tilfældigvis med sin mand om Mandys mord, og at hendes kollega Timothy havde boet i nærheden. Så tændte et lys for Kim. Det var derfor, politiet havde ønsket at samarbejde med hende.

Næste gang hun så efterforskeren, tog hun ham med ind på sit kontor og sagde, at hun ville hjælpe dem. Hun tilbød at få noget, de kunne teste hans DNA på.

DNA-match

En dag så hun Timothy drikke vand fra en vandkøler på arbejdspladsen. Plastikkoppen smed han så i skraldespanden ved siden af. Kim tog koppen og afleverede den til politiet. Det var en kamp.

I maj 2019 blev Timothy Bass fundet skyldig i Mandys mord. Han blev idømt 27 års fængsel.

Herunder kan du se en rapport om sagen: