22-årig kvinde faldt i søvn på sofaen - og vågnede først et halvt år senere

Skrevet af Ninna Andreasen

29/11/2016
Hun bliver kaldt virkelighedens Tornerose.

Dagens topnyheder

For fem år siden faldt Beth Goodier i søvn på sofaen. Hun vågnede ikke ordentligt igen det næste halve år.

Det har nu givet hende tilnavnet Tornerose, men sygdommens officielle navn er Kleine-Levin Syndrom. Det skriver Daily Mail

(Artiklen fortsætter under billedet)

Hun “vågner” i to timer dagligt, når hun skal på toilettet og spise. Derefter falder hun i søvn igen.

Den 22-årige kvindes mor gætter på, at datteren har sovet 75 procent af sit liv.

- Det mest forfærdelige symptom er hendes forvirring. Når hun vågner i nogle få timer hver dag, ved hun ikke, hvor hun er og bliver meget oprørt, siger Janine Goodier.

Hun fortæller, at det var hårdt, da hendes venner sluttede i gymnasiet og tog videre i uddannelsessystemet. Da Beth Goodier vågnede, gik det op for hende, at hun også kunne være kommet videre, og det gjorde ondt.

Syndromet kommer i bølger. I øjeblikket er den 21-årige inde i en to og en halv måned lang periode, hvor hun sover dybt. Intet, hverken medicin, høje lyde eller andet, kan vække hende. Derfor tilbringer hun det meste af sit liv iført pyjamas i sengen eller på sofaen.

Når en søvnperiode er overstået, bruger hun kræfterne på at nå alt det, hun er gået glip af.

Beth Goodier begyndte at føle sig udmattet som 16-årig. Hendes mor gik ud fra, at det var normalt, fordi hun var teenager. Men en aften faldt pigen i søvn på sofaen og ville ikke vågne. Hendes mor frygtede naturligvis det værste. Pigen blev hastet til hospitalet. Alle undersøgelser viste ingen konklusioner.

Det vides endnu ikke, hvad syndromet skyldes. Nogle forskere mener, at det kan blive “tændt” af en inflammation i hjernen. Studier viser dog, at det holder op, når folk når midten af 20’erne.