24-årig mand dræbt af biografsæde

Foto: Shutterstock

En biograf er blevet idømt en stor bøde, efter en 24-årig blev dræbt af et biografsæde.

Den 24-årige Ateeq Rafiq fik hjertestop, efter et 'luksuriøst' biografsæde lagde pres på hans hals i en biograf i Birmingham i marts 2018. Det skriver BBC News.

Læs også

Hun betaler for en fremmed mands indkøbsvarer: Får et chok, da hun møder på arbejde få uger senere

Ateeq døde, selvom hans kone, Ayesha Sardar, flere gange forsøgte at fjerne sædets fodstøtte fra hans hals. 

Det var ikke muligt at fjerne fodstøtten, og på trods af, at han blev genoplivet efter HLR-behandling, afgik Rafiq ved døden en uge senere af ''katastrofale' hjerneskader. Han efterlod sig sin kone og deres barn. 

Da dommer Heidi Kubik idømte Vue Entertainment en bøde på ca. 6,5 millioner kroner, sagde hun, at Ateeq Rafiqs død var 'en ulykke, der aldrig burde være sket'. 

"Intet, jeg kan sige, kan gøre op for det tab, hans kone og familie har lidt," sagde dommer Heidi Kubik, og fortsatte: 

"Det indrømmes, at flere personer var udsat for samme risiko for at komme til skade. Den fuldstændige mangel på risikovurdering var en væsentlig årsag til den skade, der blev påført." 

Dommeren accepterede, at der var formildende omstændigheder i sagen, men idømte alligevel Vue Entertainment til også at betale sagens omkostninger på 1,1 millioner kroner. 

"Det er åbenlyst en formildende omstændighed på vegne af denne virksomhed, at de ikke har nogen tidligere domme eller sager, der er kommet for retten," fortsatte hun. 

"De har en meget positiv sundheds- og sikkerhedsstatistik." 

Ulykken opstod, da den 24-årig man bøjede sig ned, for at hente sin pung og telefon, der var faldet ind under sædet. Det gjorde han, uden at være vidende om, at sædets fodstøtte ikke kunne løftes med hænderne. 

Den efterfølgende undersøgelse af ulykken har vist, at andre sæder i biografen var udstyret med fodstøtter, der kunne løftes, da de var forsynet med en anden aktuator. 

Vue Entertainment erklærede sig skyldige i anklagerne. Mere specifikt erklærede de sig skyldige i 'ikke at sikre, at personer, der ikke er deres ansatte, ikke udsættes for helbreds- og sikkerhedsrisici' og 'ikke at foretage en passende og tilstrækkelig risikovurdering'. 

Efterfølgende har Vue Entertainment udsendt en erklæring, hvori de udtrykker deres beklagelse og medfølelse for Ateeq Rafiqs familie. 

"Hr. Rafiqs død ramte alle hos Vue, og vi er dybt kede af det tab, hans familie og venner har lidt," skriver de. 

"Vi håber, at afslutningen på denne sag bringer dem vished, efter denne tragiske ulykke."

Læs også

19-årig mand dræbt i sommerhusområde

"Alle sæder af typen involveret i hændelse er fjernet fra vores biografer, og vi har taget alle tænkelige skridt for at lære af dette og sikre, at det ikke sker igen." 

 

Dagens Gossip