Advarer: Situationen på Europas største atomkraftværk bliver farligere dag for dag

Foto: Shutterstock

Chefen for Det Internationale Atomenergiagentur advarer om situationen på kraftværket i det sydøstlige Ukraine.

I Ukraine har Rusland foruden byer også belejret flere atomkraftværker. Et af disse er kraftværket Zaporizjzja, som ligger i den Ukrainske provins af samme navn.

Zaporizjzja har siden marts måned været under kontrol af russiske styrker. Chefen for Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA), Rafael Grossi, udtalte sig om den skrøbelige situation på et pressemøde sent tirsdag aften, skriver nyhedsbureauet AFP ifølge DR.

Læs også

Dårligt nyt til kunderne: Suspenderer lukrativ elaftale

Og han er meget bekymret for den manglende sikkerhed, som den russiske kontrol har medført. 

- Alle sikkerhedsprincipper er blevet brudt på den ene eller anden måde. Og vi kan ikke tillade, at det fortsætter.

Ifølge Grossi bliver situationen på atomkraftværket farligere dag for dag, og der er akut behov for, at atomkraftværket bliver inspiceret af atomagenturet.

Det er dog svært at få til at ske. Ukraine skal i en sådan situation give tilladelse til, at atomagenturet kan blive inspiceret, og efterfølgende skal FN også give grønt lys til det.

 Ukraine har hidtil afvist at gøre dette med argumentet om, at det vil legitimere Ruslands belejring af området. En ting, som Ukraine bestemt ikke vil være med til.

Zaporizjzja er Europas største atomkraftværk. Kraftværket leverer normalt omkring 25 procent af alt Ukraines strøm. Kraftværket gik i brand, da russiske styrker i marts måned forsøgte at belejre kraftværket. Det lykkedes de som bekendt med.

Læs også

Efter prisstigninger: Danskerne dropper det

 

 

 

Dagens Gossip