Advarsel: Slet disse apps fra din telefon

30/10/2023 09:26

Nicolai Steinicke

Udland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sikkerhedsfirmaet Dr. Web har afsløret en række ondsindede apps i Google Play Butik.

Mest læste i dag

Samlet set er appsene, som er såkaldte reklamevarer (adware), der genererer penge til folkene bag ved at vise annoncer, blevet downloadet over 2 millioner gange.

Narre brugeren

Apps virker legitime, men når en bruger installerer dem på deres mobil, skjuler de sig for brugeren ved at ændre ikonet til noget andet. 

De kan også gemme sig ved at gøre ikonet gennemsigtigt, men det værste er måske, at de også kan tage Google Chrome-logoet og narre brugeren til at tro, at det er den rigtige browser, advarer Dr. Web.

- Når brugere klikker på sådanne ikoner, starter disse trojanske heste browseren og fortsætter med at fungere i baggrunden. 

Dette gør dem mindre mærkbare og reducerer sandsynligheden for, at brugeren fjerner dem. Desuden, hvis disse ondsindede programmer holder op med at virke, vil brugerne genstarte dem, og tro, at de lancerer en webbrowser, skrev virksomheden i sin septemberrapport.

Disse apps anbefaler Dr. Web, at du fjerner:

  • Super Skibydi Killer: 1 million downloads

  • Agent Shooter: 500.000 downloads

  • Rubber Punch 3D: 500.000 downloads

  • Rainbow Stretch: 50.000 downloads

Slet også disse

Men det er ikke kun disse apps, Dr. Web anbefaler dig at slippe af med. I den sidste måned har virksomheden også andre ondsindede apps i Googles app store. Flere af disse har over 10.000 downloads.

Fælles er, at apps indlæser tvivlsomme online casinoer, selvom de udgiver sig for at være spil.

Hvis du har et af følgende apps/spil på din mobil, bør du derfor slette det:

  • Eternal Maze: 50.000 downloads

  • Jungle Juveler: 10.000 downloads

  • Stellar Secrets: 10.000 downloads

  • Ildfrugter: 10.000 downloads

Tager affære

Alle de førnævnte apps er blevet fjernet fra Play Butik af Google, skriver Dr. Web i sin rapport, hvor de konkluderer, at de i september så et fald i malware-aktivitet på Android.

Ikke desto mindre er der dukket nye, ondsindede apps op i appbutikken.

Samtidig har Google annonceret nye tiltag for at slå ned på malware på Android. I sidste uge introducerede søgegiganten et nyt værktøj til Google Play Protect, der scanner for ondsindede apps i realtid.