Amnesty International: EU-land udsætter migranter for tortur

Skrevet af Mathias Madsen

27/06/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Et land, som både er medlem af FN, EU og NATO, anklages af Amnesty International for at stå bag vilkårlige tilbageholdelser og tortur af migranter.

Mest læste i dag

I 2015 oplevede Europa én af de største flygtningestrømme i nyere tid. 

Mindst 1,2 millioner flygtninge ankom i løbet af året til Europa (primært Grækenland og Italien), og det satte de sydeuropæiske lande under ekstremt pres.

Flere EU-lande - herunder Danmark - oplevede store flokke af flygtninge, som vandrede på motorvejene, og det satte stort fokus på flygtninge og andre migranter og EU's ydre grænser. 

Siden er flygtningestrømmen fra især Syrien i den grad stilnet af, men d. 24. februar i år invaderede Rusland deres naboland, Ukraine, og skabte dermed en ny flygtningestrøm. 

På få dage flygtede flere hundredetusinde ukrainere over grænsen til særligt Polen, og i skrivende stund har mere end fire millioner ukrainske flygtninge ifølge FN krydset grænsen ind i EU. 

Derfor er det vigtigere end nogensinde før, at EU formår at håndtere det enorme antal mennesker, som kommer hertil i jagten på frihed og sikkerhed, men en rapport fra Amnesty International viser desværre, at det tilsyneladende ikke er alle migranter og flygtninge, som bliver taget lige godt imod. 

Rapporten anklager nemlig ifølge TV2 EU-landet Litauen, som desuden er medlem af både FN og NATO, for at udføre vilkårlige tilbageholdelser og tortur på migranter. 

Ifølge menneskerettighedsorganisationen drejer det sig om tusindvis af migranter, som uden grund bliver tilbageholdt af myndighederne og udsat for tortur. 

Rapporten påstår, at udvælgelsen er vilkårlig, og at de tilbageholdte migranter bliver indlogeret under militærlignende forhold i faldefærdige containere. 

Litauen har været medlem af EU siden 2004 og er desuden medlem af en lang række andre vestlige unioner og samarbejder. 

I rapporten anklages landet for forbrydelser mod migranter, men det nævnes ikke, om nogle af de involverede er flygtninge fra Ukraine eller Rusland, selvom det er sandsynligt, da landet grænser op til både Polen, Hviderusland og den russiske enklave Kaliningrad.