En skikkelse, som i årtier har været synonym med Europas adelige selskabsliv, er sovet stille ind.
Familierne i de østrigske og tyske højborge har mistet en af deres egne, og hele det kulturelle Europa mister en kvinde, der med sit kamera forevigede en tid, hvor magt, kunst og aristokrati smeltede sammen på de bonede gulve.
Prinsesse Marianne Sayn-Wittgenstein-Sayn lukkede søndag øjnene for sidste gang, i en alder af 105. Det bekræfter hendes familie over for det østrigske medie Kronen Zeitung.
Marianne blev født ind i Mayr-Melnhof-dynastiet i 1919 som efterkommer af selveste kejserinde Maria Theresa. En titel, der siden bar hende gennem både glæder og tragedier – herunder ægteskabet med prins Ludwig Sayn-Wittgenstein-Sayn i 1942 og hans pludselige død i 1962.
Efter ulykken vendte hun hjem til Salzburg, hvor hun blev kendt for at samle Europas spidser til fester, der i dag er blevet legendariske. Det var ikke bare fine middage – det var begivenheder, hvor kultureliten poserede foran hendes skarpe linse.
Med kameraet som trofast følgesvend fik hun kælenavnet "Mamarazza", angiveligt opfundet af Caroline af Hannover, en elegant henvisning til de mere nysgerrige paparazzi-fotografer.
Siden 2003 har hendes billeder været udstillet i Salzburg, hvor hun blandt andet ses i selskab med Salvador Dalí og Andy Warhol – to kunstnere, som hun naturligt bevægede sig blandt.