Døende bedstemor havde ét sidste ønske: Nu pryder en 250 kilo tung diller hendes grav

Skrevet af Mathias Madsen

05/08/2022
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Hvis man går en tur på en kirkegård, er det næppe en gigantisk stendiller, man forventer at se, men det ér faktisk lige præcis hvad man kan se på en kirkegård i en lille by.

Mest læste i dag

Catarina Orduña Pérez - ofte bare kaldet Doña Cata - var en humoristisk dame, som ikke var bange for at provokere og skubbe til samfundets normer og regler. 

Derfor havde den 99-årige dame også et helt specielt ønske, som hun fortalte sine pårørende om kort før sin død, og det er nu blevet ført ud i livet.

Det skriver VICE

Den ældre dame har altid yndet at bruge udtrykket 'vergas' om sine familiemedlemmer, og det gav hende inspiration til et 'monument', som nu står oven på hendes grav på kirkegården i den lille by Misantla øst for Mexico City, hvor hun boede. 

"Hun [red. Doña Cata] sagde altid [...], at vi var 'vergas'. [...] Hun var altid meget avant-garde, meget fremadtænkende om ting," har hendes barnebarn, Álvaro Mota Limón forklaret.

Han har desuden forklaret, at Dõna Cata godt nok brugte slangordet 'vergas' for at beskrive sin familie, som nogle med "integritet, mod, passion og på samme tid kærlighed og glæde," men at ordet også kan betyde noget helt andet.

'Vergas' har nemlig mange betydninger og kan blandt andet også bruges som skældsord eller en fornærmelse, og det kan bedst oversættes til det danske ord 'diller' eller 'pik'. 

"Hun ønskede at bryde paradigmet om, at alt skal være mexicansk, hvor ting nogle gange bliver gemt af vejen [...]," har barnebarnet forklaret. 

Lige præcis på grund af Dõna Catas yndlingsords betydning og hendes lyst til at udfordre det mexicanske samfunds normer, valgte hun at bede sine efterladte om at montere en stor diller oven på hendes grav, og man må sige, at de har taget opgaven til sig. 

Dõna Catas efterladte har således valgt at efterleve hendes ønske, og de har derfor installeret en cirka 167 centimeter høj og 250 kilo tung stendiller oven på hendes grav som en form for "anerkendelse af hendes kærlighed og glæde til livet.