Eksperter frygter 'tvillinge-pandemi'

Foto: Shutterstock.com

Eksperter frygter, at Europa kan blive ramt af en 'tvillinge-pandemi', da influenza har spredt sig i et højere tempo end forventet.

Influenzaen er vendt tilbage. Den har ellers været tæt på udraderet i en periode. Den store vækst har resulteret i, at eksperter nu frygter, at Europa kan blive ramt af en såkaldt  'tvillinge-pandemi'. Det skriver Reuters.

Der er blevet registreret en særligt stor vækst i smitten med influenza siden midten af december. Smitten har spredt sig i et højere tempo end forventet, lyder det fra European Centre for Disease Prevention and Control - også kendt som ECDC.

Læs også

Sundhedsstyrelsen bekræfter: Genindføres på fredag

Hvad der særligt giver anledning til bekymringen, er stigningen i antallet af indlagte på intensiv med influenza. Det steg nemlig i løbet af december måned, og i slutningen af året lød tallet på 43. 

Dette er ganske vist ikke et højt tal, men sammenlignet med samme tid året forinden, er der dog tale om en stor stigning. På samme tid i 2020, var der nemlig kun en enkelt person indlagt på intensiv i hele Europa.

Der bliver peget på, at årsagen til den øgede smitte er, at mange lande er begyndt at lempe deres restriktioner ift. sidste vinter, da flere er blevet vaccineret. De mange restriktioner, der har været indført, har haft til formål at bekæmpe corona, men de har også haft en virkning mod influenza.

Influenzaens vækst betyder, at man frygter, at Europa kan blive ramt af en 'tvillinge-pandemi'. Det vil sige, at der vil være øget smitte med influenza på samme tid med, at Omikron-variantens smitte også er stigende.

Ifølge eksperter kan influenzaens tilbagekomst medføre, at flere lande i Europa bliver ramt af en influenza-sæson, der er betydeligt længere end normalt. Faktisk er der en risiko for, at den kommer til at vare helt ind i sommeren.

En ny rapport fra ECDC beskriver desuden, at en 'tvillinge-pandemi' kan føre til et øget pres på sundhedsvæsenerne i Europa. Derudover viser de nuværende data, at det er en af de mest alvorlige varianter af influenza, der florerer i år.

Læs også

Ny forskning: 4. stik hjælper ikke mod Omikron

 

 

Dagens Gossip