Erik spiller for ensomme ældre: "Håber flere følger med"

Skrevet af Mathias Nielsen

07/11/2021
Foto: Privat
Foto: Privat
Hver uge tager Erik Svensson sit keyboard med på rundtur i hjemmeplejen og spiller for ensomme ældre.

Dagens topnyheder

Erik ser, hvor vigtig musik er, og hvad det giver de ældre og håber nu, at flere vil følge trop, hvilket Aftonbladet beretter om.

Det hele startede for ni år siden, da Erik, der udover at arbejde i hjemmeplejen også er musiker, skulle spille til en julekoncert.

En ældre dame, der var isoleret i hjemmet, ville så gerne til koncerten, men havde svært ved at komme ud. Erik besluttede sig for at tage sit keyboard med og spille lidt for hende.

“Det var hun så glad for, så jeg spurgte faktisk min daværende chef, om det ikke var muligt at gøre det her oftere. Jeg så et kæmpe behov blandt de ældre, der sad alene og isoleret, så jeg tilbød at gøre det gratis, og til sidst tog han i mod det, men jeg fik timeløn,” fortæller Erik til Newsner.

Siden er Erik gået hjem til de ældre flere dage om ugen og spillet sit repertoire.

“Det har været en fantastisk respons fra både de ældre og deres pårørende. I dag er kollegerne også med og synger nogle gange,” siger han.

Indtil videre har Erik spillet hele 3500 timer for 138 personer. Der kan højst være mellem 50 og 60 sange om dagen.

Jeg spiller alt fra Evert Taube til Schlager-sange. Men også klassikere som Bach og Mozart, siger han.

Erik fortæller, at hans musikalske arbejde med ældre i høj grad bygger på anerkendelse og fortæller, at flere af de ældre lyser op og begynder at huske.

“En kvinde, der led af demens, plejede at være lidt aggressiv om aftenen, så min chef bad mig prøve at spille for hende og hendes mand. Hun kunne normalt ikke tale, men når jeg spillede Taube var det som om hun var helt færdig, hun begyndte at snakke og fortalte ting. Min kollega og jeg så bare på hinanden, hvad skete der?”

Musikken får ham også til at forbinde sig med de ældre på et andet plan.

Det bliver selvfølgelig endnu en indgang, kan man sige. Du bliver strammere. En kvinde, jeg spillede for, blev 109 år. Jeg var sammen med hende 150 gange og spillede, og vi blev meget gode venner. Hun plejede at ligge ned om natten og finde ud af, hvilke sange hun ville have mig til at spille, siger Erik og griner.

Han tilføjer:

Hun holdt godt øje med musik og alle tekster. Så hvis jeg sang forkert, sagde hun "det lød ikke sådan".

En anden kvinde fortæller, at hun sover meget bedre, når Erik har været på besøg.

Jeg plejer at spille for hende, når hun allerede er gået i seng. Nogle gange er datteren også med, og så spiller jeg lidt Beatles.

Under pandemien var det svært for Erik at komme ud og spille for ældre på grund af restriktionerne. Men siden september er han til alles store glæde i gang igen.

“Jeg ringede rundt til alle de pårørende, og de var så glade. Alle havde længtes efter, at jeg skulle komme og spille,” siger han.

Musiktimerne er bestemt værdsat af de ældre, men Erik nyder også disse møder.

Jeg synes virkelig, det her er så sjovt. Det giver mig så meget energi at se, hvad musik kan.

Erik vil også benytte lejligheden til at takke sin chef, der lod ham begynde at spille i hjemmeplejen.

“Skal have en vanvittig hyldest, fordi de turde investere i det her. Jeg håber virkelig, at flere følger trop. Der er så mange, der sidder alene derude. Det er muligt at finde veje og det behøver ikke at være så svært, alle skal ikke engang have et instrument med. Det kan være nok at synge,” siger han til Newsner.

Undersøgelser viser, at musik kan være effektivt i ældreplejen. Musik har vist sig at reducere depressive symptomer hos deprimerede ældre. Angst- og stressniveauet faldt også ved hjælp af musik. Kontakt og sociale relationer kan også stimuleres.