Erklærer undtagelsestilstand: "Der er en konstant trussel"

Foto: Shutterstock

Særlige omstændigheder gør nu, at man forlænger den undtagelsestilstanden.

Onsdag aften meldte den ungarske præsident Viktor Orban i en Facebook-video ud, at Ungarn nu iværksætter forskellige tiltag uden om det ungarske parlament. 

I videoen forklarer Viktor Orban, der i april i år vandt sin fjerde periode som Ungarns leder efter en overbevisende sejr, at krigen i Ukraine repræsenterer ”en konstant trussel mod Ungarn” og sætter landets ”fysiske sikkerhed på spil samt truer energien og den økonomiske sikkerhed”. Det skriver TV 2.

Læs også

Det siger vennerne om Teiturs dom

Undtagelsestilstanden betyder konkret, at Orban kan lede landet ved dekreter – det vil sige enkelte udstedelser uden om parlamentet.

Det er noget, han i forvejen har beføjelse til som en konsekvens af coronapandemien.

Der blev nemlig indført undtagelsestilstand i foråret 2020. Undtagelsestilstanden stod til at ophøre 1. juni, men den fortsætter nu.

Ungarn har i flere år været på kant med EU. Seneste problem har været EU’s planer om at blokere for russisk gas og olie.

Ungarn har nemlig som et af de eneste lande valgt at imødekomme Ruslands krav om at betale for russisk gas i valutaen rubel, som er Ruslands valuta.

Kravet er kommet som et forsøg på at styrke rublen, som i kølvandet på invasionen har oplevet en stor devaluering. Dog er værdien steget igen over de seneste uger.

Hvor længe den nye undtagelsestilstand gælder for, vides ikke. Foruden kravet om at betale i rubel, så har Viktor Orban flere gange udtalt sig med stor bekymring omkring blokaden af gas og olie.

Ungarn importerer nemlig en meget høj procentdel af sit olie og gasforbrug fra Rusland af.

Bliver det blokeret, så frygter Ungarn at man vil mangle både olie og gas.

 

Læs også

Mor til tre børn afslører: Det bruger familien i stedet for toiletpapir

 

 

Dagens Gossip