EU og Ukraine vil forebygge global fødevarekrise: "Det forårsager dramatiske konsekvenser for sårbare lande"

Foto: Shutterstock

EU og Ukraine vil forsøge at undgå en global fødevarekrise.

Krigen i Ukraine har været hård på mange områder. Menneskeliv er sat på spil for en større sag, områder er blevet gjort ubebolige og fødevarekrisen er begyndt at kunne mærkes i form at stigende priser.

Rusland har foruden de militære kampe også blokeret flere ukrainske havne, og det betyder at korneksporten stor set er gået i stå. Ukraine leverer en stor del af det korn, som man i Europa bruger til fodring af blandt andet høns.

Læs også

Derfor må du aldrig opbevare kartofler i køleskabet: 10 tips der kan spare dig både mad og penge

Ukraine og EU har derfor diskuteret at tage "øjeblikkelige foranstaltninger for at fjerne blokeringen af ​​Ukraines havne for korneksport".

Ukraines præsident Volodymyr Zelensky sagde, at han diskuterede forebyggelse af "en global fødevarekrise udløst af Ruslands aggressive handlinger" under samtaler med Det Europæiske Råds præsident, Charles Michel, under hans besøg i Odesa i mandags.

Før krigens begyndelse eksporterede Ukraine 4,5 millioner tons landbrugsprodukter om måneden gennem sine havne - cirka 12 % af verdens hvede, 15 % af dets majs og 50 % af dets solsikkeolie, skriver BBC. Det er altså noget, som kan mærkes i andre lande.

"I havnen i Odesa så jeg siloer fulde af korn, hvede og majs klar til eksport," sagde Michel. Denne hårdt tiltrængte mad er strandet på grund af den russiske krig og blokade af Sortehavshavne, hvilket forårsager dramatiske konsekvenser for sårbare lande. Vi har brug for et globalt svar," sagde Charles Michel.

Læs også

Vil hjælpe Nordkorea økonomisk: Dette vil han have til gengæld

 

Dagens Gossip