Flere eksperter udtrykker bekymring efter brutalt mord på 14-årig aktivist

Foto: Twitter

Eksperter udtaler, at mordet på en 14-årig colombiansk aktivist langt fra er det første og formentlig ikke bliver det sidste mord på aktivister, men at hans unge alder dog gør sagen alvorlig og usædvanligt.

Colombia oplever lige nu stigende problemer med mord på lokale aktivister, samfundsledere og menneskerettighedsforkæmpere - et problem som især er blevet tydeligt de sidste par år. 

145 aktivister og lignende blev således dræbt i det sydamerikanske land sidste år, og i 2020 var tallet 182 - det vil sige cirka én hver anden dag. Ofrene er blandt andet indfødte aktivister, menneskerettighedsforkæmpere og samfunds ledere for øde lokalsamfund. 

Læs også

8-årige Elizabeth døde, og hendes forældre er nu sigtet for mord: De valgte Gud over medicin

Colombias Revolutionerede bevæbnede styrker (FARC) mistænkes have opfordret eller inspireret til flere af drabene, på trods af at grupperingen, som anses for at være en terrorgruppe af både EU, FN og USA, underskrev en fredsaftale med den colombianske regering i 2016. Det skriver Unilad.

I 2017 blev gruppen desuden opløst som væbnet gruppe og overleverede deres våben til FN, men påstyret fra deres handlinger i landet spøger altså stadig. Fredsaftalen kommer desuden i kølvandet på en borgerkrig i landet, som kostede mindst 260.000 mennesker livet, og flere eksperter frygt nu, at lignende tilstande kan opstå igen, fordi der er brudt uroligheder ud i flere regioner. 

Én af de aktivister som har lidt under de mange mord er 14-årige Breiner David Cucuñame, som blev skudt og dræbt i fredags, d. 14. januar. 

Breiner var på vagt med andre vagter fra 'Indigenous Guard', som er en ubevæbnet gruppe, som forsøger at beskytte de lokales jord og interesser, og sin far, da vagterne faldt i et baghold.

Gruppens patruljer består ofte af både kvinder og børn, men alligevel blev de udsat for et voldeligt baghold hvor 14-årige Breiner og to andre vagter ifølge the Association of Indigenous Councils of Northern Cauca (ACIN) blev skudt og dræbt. Det skriver The Guardian

"'Indigenous Guard' er beskyttere af landet og miljøet, og Breiner repræsenterede det. Mordet på Breiner er resultatet af et fænomen, som har været flere år undervejs. I Colombia dominerer bevæbnede grupper endnu engang," har mennesrettighedsfortaleren for ACIN, Eduin Mauricio Capaz, udtalt. 

Den unge aktivist er desuden blevet omtalt af flere andre, som har beskrevet ham som "beskytter af Moder Jord" og "Livets børnebeskytter". 

Mordet på Breiner er dog ikke usædvanligt, da der sidste år i gennemsnit blev dræbt en aktivist eller lignende hver 60. time i Colombia, og det er således et kendt problem, som er blevet værre og værre inden for de sidste par år. 

Generalsekretæren for Amnesty International, Agnes Callamard, skrev følgende i et opslag på Twitter efter nyheden om Breiners død: "Mit hjerte sank på grund af mordet på 14-årige [...] miljøaktivist Breiner David Cucuname. Offerets alder er chokerende. Ligeså er antallet af sociale ledere, som er dræbt i Colombia. Fuldstændig uden straf."

Chefanalyst for Colombia hos den International Krisegruppe, Elizabeth Dickinson, har givet sit bud på hvorfor, de bevæbnede grupperinger målretter deres mord mod aktivister som Breiner og har således udtalt: 

"[...] fordi de ofte er de få stemmer i et traumatiseret samfund, som er villige til at sige fra over for den store mængde vold, mod både lokalsamfundet og miljøet. Truslen mod aktivister er ikke længere en hemmelighed for nogen; regeringen er blevet advaret gentagne gange - af lokalsamfundene, af militæret, af ombudsmanden - omkring risikoen.... Alt for ofte kommer responsen først, når det er for sent."

Flere eksperter har således rettet kritik mod Colombias regering for at se hjælpeløse til, mens bevæbnede og ulovlige grupperinger styrer og dominerer landet og udøver vold og mord uden at blive straffet.

Læs også

Sydafrikanske erfaringer giver stort håb

 

 

Dagens Gossip