FN: Mindst 58.000 palæstinensere er blevet hjemløse af konflikt

Skrevet af Lukas Jepsen

21/05/2021
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Konflikten mellem palæstinensere og Israelere er for tiden et af verdens helt store samtaleemner, efter at volden i konflikten er steget drastisk over de sidste uger.

Dagens topnyheder

FN har bekræftet, at mere end 58.000 palæstinensere er blevet fordrevet, som resultat af en "optrapning af fjendtlighederne" i en uge med israelske luftangreb rettet mod Gazastriben.

Konflikten har været tilstedeværende i området i mange årtier, med svingende grad af aggressivitet og vold, men i øjeblikket har konflikten nået et punkt, der ikke er oplevet længe.

Spændingerne steg mellem Israel og Palæstina i ugerne før volden brød ud tidligere på måneden, hvilket førte til de værste sammenstød i årevis mellem Israel og det palæstinensiske område i Gazastriben.

Fortsatte luftangreb har dræbt mindst 219 mennesker i Gaza, herunder næsten 100 kvinder og børn, ifølge landsområdets sundhedsministerium, mens FN's Kontor for Koordinering af Humanitære Anliggender (OCHA) mener, at tusindvis flere er blevet gjort hjemløse - det skriver Unilad.

I en erklæring om konflikten sagde Mark Lowcock, vicegeneralsekretær for humanitære anliggender og nødhjælpskoordinator, at volden har resulteret i "enorme lidelser" og "forårsaget omfattende skader på boliger og vital infrastruktur", såvel som mennesker.

Lowcock opfordrede til, at volden blev bragt til ophør, hvilket ikke har bragt "andet end død, ødelæggelse og omfattende traumer i hele det besatte palæstinensiske område og Israel", og udtrykte behovet for en "humanitær pause" for at give mulighed for nødhjælpsdistribution, adgang til forsyninger og lægehjælp.

OCHA bemærkede, at to millioner mennesker har været "tvangsisolerede" i Gaza i mere end 13 år, og nu tvinges mange af de 58.000 mennesker, der er blevet fordrevet, til at søge tilflugt i FN's Hjælpeorganisation (UNRWA) skoler.

Lowcock fortsatte:

“Jeg er bekymret over overførslen af COVID-19 mellem sårbare mennesker, der er samlet i overfyldte krisecentre, og sundhedssystemets manglende evne til at klare sig.

Skader på vital infrastruktur og utilstrækkelige brændstofforsyninger har påvirket vand-, sanitets- og hygiejnetjenester for hundredtusindvis af mennesker. Mangel på elektricitet og skaderne på Gazas sundhedsministeriums centrale laboratorium hindrer sundhedsydelser på snesevis af centre i hele Gaza,”

Israel har kommenteret på sagen og mener, at angrebene er rettet mod Hamas militante ledere i Gazastriben, og hævder samtidig, at de fleste af de dræbte i Gaza er militante, og at eventuelle civile dødsfald er utilsigtet,skriver BBC News.

I kølvandet på volden har Storbritannien og USA sammen med FN opfordret til mere beskyttelse af civile. 

I forbindelse med konfliktens optrapning, har massevis af videoer af ødelæggelserne fundet vej til offentligheden, og særligt vidoer af små børn, der er påvirket af luftangrebene, giver anledning til udbredt bekymring.

På trods af opfordringerne til våbenhvile har israelsk premierminister Benjamin Netanyahu indikeret, at landet vil fortsætte sin kampagne i Gaza.

OCHA har sagt, at for at kunne reagere hensigtsmæssigt på volden har respondenterne brug for "tilstrækkelig finansiering" samt adgang til Gaza og dem, der har behov for det - noget der ikke er garanteret.