Forsker: Dette nederlag kan være begyndelsen på enden for Putin

Foto: Shutterstock

Forskeren peger på ét særligt område, som kan blive meget afgørende for Putins fremtid.

Den seneste udvikling i Ukraine omhandler Donbas-regionen, som er placeret i det østlige Ukraine.

Her er byerne Donetsk og Luhansk, som begge har været ramt af flere kampe allerede tilbage i 2014 hvor Rusland annekterede Krim-halvøen.

Læs også

Ny platform skaber kaos: Kan først få hjælp 9. juni

Siden 2014 har omkring en tredjedel af de to byer Donetsk og Luhansk været besat af separatister og er uden for de ukrainske myndigheders kontrol.

Kreminna, den lille by i Luhansk Oblast, der faldt tirsdag aften, ligger 50 kilometer nordøst for Kramatorsk, har været det regionale centrum, siden Donetsk som bekendt faldt i separatistiske hænder i 2014.

Flere eksperter mener nu, at den seneste offensiv i Donbas er starten på en afgørende fase i krigen.

Seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved NUPI har forsket i russisk udenrigs- og sikkerhedspolitik i over 20 år. Han mener, at der er meget på spil for begge parter i kampen om Donbas.

"Et russisk nederlag i Donbas kan være begyndelsen på enden for Putin," siger Godzimirski til Dagbladet.

Han understreger, at selve præmissen for krigen var Putins anerkendelse af de såkaldte folkerepublikker i den østlige del af landet, som altså derfor som minimum skal ende på russiske hænder.

"Det blev efterhånden klart, at han anerkendte hele Donetsk og Luhansk, ikke kun de dele, der tidligere var kontrolleret af separatisterne, som uafhængige," sagde Godzimirski.

Han mener - ligesom andre eksperter - at udfaldet af slaget kan blive afgørende i krigen.

"Hvis russiske styrker formår at bekæmpe modstanden i øst, vil de i realiteten ødelægge rigtig meget af Ukraines forsvarskapacitet. Hvis Ukraine derimod formår at besejre russiske styrker, vil det være et massivt nederlag for Putin,” siger forskeren.

Godzimirski ved godt, at Putin ikke vil miste magten fra den ene dag til den anden. Et nederlag vil dog være et hårdt slag for regimet, og det kan på sigt have en ødelæggende effekt for Putin, siger Godzimirski.

Læs også

Verdens rigeste har intet hjem: "Jeg sover bogstavelig talt på venners gæsteværelser"

 

Dagens Gossip