Forsker forklarer: Derfor bør du aldrig tage brusebad under et tordenvejr

Skrevet af Mathias Busekist

94 uger siden

|

24/08/2022
Udland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Selv i hjemmet skal du passe på.

Dagens topnyheder

Vi ved alle, at det er vigtigt at blive indendørs, når lynet slår ned - men vidste du, at der er meget, du skal undgå, selv når du er i dit eget trygge hjem?

Man skal naturligvis holde sig væk fra døre og vinduer, men man bør såmænd heller ikke tage et brusebad, hvis man hører torden i det fjerne.

I kølvandet af hedebølge vil der være større sandsynlighed for, at der kommer torden, og i den forbindelse har James Rawlings, der underviser i fysik, besluttet sig for at udsende en advarsel.

Det er ikke nogen hemmelighed, at risikoen for at blive ramt af lynnedslag er utrolig lille, men alligevel er det klogt at lade være med at finde køllerne frem. 

Men der er derimod ikke mange, der ved, at det kan være farligt at tage et brusebad.

"Det bedste råd i forbindelse med tordenvejr er at forblive indendørs, når tordenen brøler. Det betyder dog ikke, at man er helt sikker mod stormen," udtaler James ifølge The Conversation og tilføjer: 

"Hvis lynet slår ned i dit hus, vil elektriciteten følge vejen, der giver mindst mulig modstand, til jorden. Det kan være metal eller vand i dine rør, som elektriciteten kan følge til jorden."

"Bruseren indeholder begge del, hvorfor det er en ideel vej for elektriciteten. Det kan forvandle det dejlige afslappende brusebad til noget langt mindre afslappende."

Påstanden bakkes op af US Centers for Disease Control and Prevention, som anbefaler, at man undgår alle vandkilder under en storm, da lyn kan "rejse gennem en bygnings rørsystemer".

Professoren redegjorde efterfølgende for flere risici, der er forbundet med tordenvejr, herunder at stå, læne og ligge på beton. 

"Beton i sig selv er ikke så ledende, men hvis det er forstærket med metal, er det en anden historie," siger han, hvorefter han tilføjer:

"Undgå også at bruge noget, der er tilsluttet en stikkontakt, herunder ting som computere, tv, vaskemaskine og opvaskemaskine, da alt dette kan give lynet mulighed for at slå ned."

Hvis du spekulerer på, hvornår det er sikkert at hoppe tilbage i badet - eller vende tilbage til at læne dig op ad en betonvæg - anbefaler Rawlings at vente til en halv time efter det sidste tordenskjold.

"Tordenvejr gemmer normalt gerne et stort til sidst, og du ønsker ikke at ende som en del af fyrværkeriet!"