Forsker: Zelenskyjs ønske er urealistisk

Foto: Shutterstock

Ukraine skal ikke forvente at få hjælp til fred via Kina, lyder det fra dansk forsker.

I går kunne man læse, at Ukraines præsident, Volodomyr Zelenskyj, nu vil forsøge at få hjælp fra Kina i krigen. Ikke i form af økonomisk eller militær bistand, men i form af Kinas globale status som stormagt.

Zelenskyj håber på at Xi Jinping måske vil kunne tale Vladimir Putin til fornuft. Men hvis man spørger Camilla Tenna Nørup Sørensen, der forsker i international politik og især Kina ved Institut for Strategi og Krigsstudier ved Forsvarsakademiet, så skal Zelenskyj ikke gøre sig høje forventninger om dette.

Læs også

Lucas får 100 erektioner om dagen: Vikki får aldrig 'fred'

- Det er egentlig ikke en ny ting, og jeg tror ikke, at det får nogen betydning for Kinas position, at Volodymyr Zelenskyj igen er ude at fremhæve Kina og også få Kina til at ændre sin position, siger hun til Ritzau.

Ifølge Camilla Tenna Nørup Sørensen er det ikke første gang, at Volodymyr Zelenskyj rækker ud til Kina. Også europæiske ledere har gjort det samme.

Men Kina har mere at miste i forholdet til Rusland sammenlignet med det, man eventuelt ville vinde i relationen til Vesten, lyder det. Camilla Tenna Nørup Sørensen siger, at det i kinesisk optik er vigtigt at stå så stærkt som muligt i forhold til konfrontationen med USA og Vesten.

Kina mener desuden ikke, at USA nogensinde vil acceptere Kina som en ligeværdig stormagt. Ifølge forskeren har Kina heller ikke selv en tro på, at de rent faktisk vil kunne ændre noget som helst i forhold til krigen i Ukraine.

- Jeg tror ikke, at de har nogen illusioner om, at de vil kunne tvinge Putin til at standse krigen i Ukraine, hvis Putin ikke ser det som værende til hans og Ruslands fordel, siger Camilla Tenna Nørup Sørensen.

Læs også

Kaos på Smukfest: Tusindvis spærret inde

 

Dagens Gossip