Forskere bekræfter: Ukendt giftig edderkoppeart opdaget i Zoo

Foto: Shutterstock.com (Arkivfoto af fugleedderkop)

En ny giftig 'fugleedderkop-lignende' edderkoppeart, der potentielt kan leve i årtier, er blevet opdaget i en zoologisk have i Florida

Selvom mennesker i århundrede har undersøgt og udforsket dyreriget, er der stadig utroligt mange arter vi ved meget lidt om, og mange forskere mener ligeledes at en stor del af verdens dyrearter endnu ikke er opdaget. 

For ganske nyligt blev listen af ikke-opdagede dyr dog en anelse kortere - det skriver Unilad.

Læs også

Far nægter: “Min kone er rasende, jeg vil ikke navngive vores kommende søn efter hendes yndlingsfilmkarakter”

Den noget uhyggelige art, der har fået navnet ‘Pine Rockland Trapdoor Spider’, blev oprindeligt set første gang, angiveligt ved totalt tilfælde, i Miami Zoo tilbage i 2012 af chokerede medarbejdere. 

Imidlertid forblev identiteten af dette væsen mystisk i mere end to år efter den første opdagelse, indtil det lykkedes for personalet at fange en af de ukendte edderkopper. Det var på dette tidspunkt, at den zoologiske have søgte hjælp udefra.

Og nu, næsten et årti efter den første opdagelse, er edderkoppen, efter intensive studier, blevet bekræftet som en tidligere ubeskrevet art.

Zoo-chef Frank Ridgley har i den forbindelse udtalt:

“For mig ser det ud til at ligne en lille skinnende sort fugleedderkop. Lignende arter er bagholds rovdyr. De skaber en webgrav ned i blødt og sandet substrat med en hængslet faldlem på overfladen,”

“De tilbringer hele deres liv i den samme hule og venter på, at byttet kommer forbi deres faldlem, så springer de ud fra deres camoufleret hule for at få fat i deres bytte,”

Dr. Rebecca Godwin fra Piemonte University i Georgia var den, der identificerede Pine Rockland Trapdoor Spider som en ny art, og hun havde "ingen tvivl om, at det var en ny art".

Dr. Godwin mener, at den kvindelige edderkop godt kunne leve i mere end 20 år. Hanen har dog en betydeligt kortere levetid, der forlader sin hule efter syv års modning kun for at dø kort efter.

Hun fortæller:

“De edderkopper, som zoo-personalet stødte på, vandrede hanner. De har en ru skal på deres forreste halvdel og en sølvgrå mave med en lys plet på toppen. De er virkelig ret smukke edderkopper,”

Der er også bemærkelsesværdige størrelsesforskelle mellem hunner og hanner. Mens hanen er omtrent på størrelse med en euromønt, når dens ben er strakt ud, anslås det, at kvinden er omkring to til tre gange større.

Når man på den måde opdager nye edderkopper, der jo kan være ekstremt giftige, har det været ekstremt vigtigt for forskerne at være forsigtige, men Frank Ridgley fortæller, at giften ikke bør være til alvorlig fare for mennesker.

Ifølge Ridgley vil giften have den tilsvarende virkning af et bistik for mennesker, men "er effektiv mod de små hvirvelløse dyr, som den kan gå efter".

Han forklarede:

“Edderkopper som denne er ofte afhængige af deres størrelse og styrke til at fange deres bytte, og giften hjælpe ofte med at nedbryde byttet og  gøre dets organer flydende”

Selvom der angiveligt er tale om en edderkop der er i familie med den berømte fugleedderkop, er den nye art sårbar overfor større fugle og endda hvepse, der lægger æg i edderkoppen, der derefter vil klække og fortære dem. Men den største fare, som denne og så mange andre dyrearter står over for, er tab af levesteder.

Frank Ridgley udtalte, at han var "både spændt og bekymret over opdagelsen"

“Hvem ønsker ikke at være en del af at opdage en ny art? Som videnskabsmand er det en drøm, der går i opfyldelse,”

“Den anden side af denne opdagelse er, at jeg er bekendt med det unikke og globalt kritisk truede habitat, edderkoppen kommer fra. Så jeg tænkte straks, at den sandsynligvis allerede er i fare,”

Eftersom opdagelsen af edderkoppen er så ny, vides det endnu ikke om den kan findes andre steder i verden.

Læs også

​Chris lod sin hund svømme i havet - tre dage senere var den død

 

Dagens Gossip