Hæver strafferammen: Nu kan trafikdrab give livstid bag tremmer

Skrevet af Mathias Madsen

29/06/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvor hårdt skal man straffes, når man slår nogen ihjel ved 'et uheld'?

Mest læste i dag

Det har længe været diskuteret, hvor hårdt man skal straffes, når man uagtsomt er skyld i, at et andet menneske mister livet. 

I nogle tilfælde kan man måske argumentere for, at straffen nærmest bør være ikke eksisterende, mens man i andre tilfælde føler, at 'gerningsmanden' bør straffes på samme måde som for overlagt mord.

Det er sager, som den der for nyligt blev afgjort i Retten i Aarhus, hvor en 21-årig mand blev dømt for at have invalideret en ung betjent ved og køre ham ned og derefter flygte fra stedet, der for alvor har sat debatten om strafferammen for sådanne lovovertrædelser i gang.

I denne sag var der ikke tale om uagtsomt manddrab, da den unge betjent overlevede, men flere har påpeget, at det nærmest burde give samme straf, da betjenten på grund af alvorlig mén aldrig kan få sit 'gamle' liv tilbage. 

Alligevel 'slap' den 21-årige med fire års fængsel, otte års frakendelse af kørekortet og en konfiskation af bilen, hvilket var en historisk hård dom. 

Var betjenten blevet dræbt i ulykken, kunne dommen dog have været hårdere. 

Ifølge Hviid Advokater er straffen for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder nemlig op til otte års fængsel. 

Det vil sige, at man for eksempel kan få op til otte års fængsel, hvis man kører nogen ned og slår dem ihjel, mens man kører spirituskørsel, eller mens man kører 'særligt hensynsløst', som det var tilfældet med den 21-årige, der kørte en politimand ned.

Til sammenligning kan manddrab give op til livstid, og det er lige præcis, hvad man nu kan få for at slå nogen ihjel med sin bil i Storbritannien. 

I vores naboland mod vest har de nemlig netop hævet strafferammen for uagtsomt at slå nogen ihjel med sin hensynsløse kørsel.

Det skriver Ladbible, som desuden skriver, at den tidligere strafferamme var op til 14 års fængsel. Nu er den op til livstid.

Loven trådte i kraft d. 28. juni og gælder i England, Wales og Skotland - dvs. ikke Nordirland.

Bør man gøre det samme i Danmark?