Hun ændrede verden: Teenager modtager Pulitzer-pris

Foto: Shutterstock.com

En ung amerikansk kvinde, der har været med til at ændre verden, er nu blevet hyldet for sin indsats, i kampen mod racerelaterede uligheder og undertrykkelse.

Den 25. maj 2020, ændrede verden sig. Måske ikke meget, og måske ikke for alle, men én særlig begivenhed, blev dråben der fik bæret til at flyde over, og folk til at samle sig i protest. 

Den dag, for lige over et år siden, blev den afroamerikanske mand George Floyd først anholdt, og sidenhen dræbt af politibetjenten Derek Chauvin, der knælte på den anholdte mands hals i ni minutter og 29 sekunder, på trods af at Floyd gentagende gange gjorde det tydeligt, at han ikke kunne trække vejret - Floyd var mistænkt for at have brugt en falsk 20 dollar-seddel. 

Læs også

Danmarks landskamp afbrudt: Christian Eriksen har fået hjertestop

At afroamerikanere dør i politiets varetægt, er langt fra noget nyt i USA, men mordet på Floyd ændrede på opfattelsen af sådan begivenheder, fordi det hele blev filmet. 

Kvinden, der under hele den rystende oplevelse havde kameraet på sin mobiltelefon tændt, og optog George Floyds død, hedder Darnella Frazier, og var på forbrydelsens tidspunkt bare 17 år gammel, og hun er nu blevet tildelt en Pulitzer-pris for sine handlinger.

Efter at have filmet den tidligere Chauvins overfald på Floyds hals under anholdelsen, delte Frazier sine optagelser på Facebook og tillod folk over hele kloden at være vidne til de chokerende og uretfærdige begivenheder.

Udover den voldsomme handling i sig selv, fangede videoen ligeledes, at tilskuerne bønfalder betjenten til at lade Floyd trække vejret, samt råb fra Floyd selv..

Fraziers optagelser og vidneudsagn i retssagen mod Chauvin, spillede begge en central rolle i domfældelsen af betjenten, og til ære for hendes handlinger meddelte Pulitzer-prisbestyrelsen i denne uge, at teenageren var blevet tildelt en Pulitzerpris i 2021.

I en erklæring, citeret af The Washington Post, forklarede bestyrelsen, at Frazier har modtaget prisen for "modig rapportering af mordet på George Floyd, en video, der ansporede protester mod politiets brutalitet rundt om i verden, fremhæver den afgørende rolle for borgerne i journalisternes søgen efter sandhed og retfærdighed."

Ifølge Unilad, blev beslutningstagerne bag Pulitz-prisen, i første omgang opfordret til, at Frazier skulle anerkendes ved med prisen, af en ‘række mennesker, herunder tidligere Pulitzer nævning Roy Peter Clark’, der sagde, at mens "materialet og skaberen falder uden for de traditionelle grænser" af prisen, har Frazier's video et "social og etisk formål, en, der flugter med journalistiske værdier."

En af grundene til, at Frazier efter manges mening fortjente prisen, var den indflydelse videoen havde. På mange måder, var George Floyds død, nemlig en af de største faktorer, i de store demonstrationer for sortes rettigheder, der er blevet samlet verden over.

I et indlæg, der anerkendte et-års jubilæet for Floyds død, skrev Frazier, at  være vidne til begivenhederne 'ændrede, hvordan hun så på livet'.

Hun skrev:

“Det fik mig til at indse, hvor farligt det er at være sort i Amerika. Vi bør ikke skulle være ekstra forsigtige omkring politifolk, de samme mennesker, der formodes at beskytte og tjene. Vi betragtes som bøller, dyr og kriminelle, alt sammen på grund af farven på vores hud.

Læs også

Poserede nøgen foran George Floyd-vægmaleri: Nu er hun død

Hvorfor er sorte mennesker de eneste, der ses på denne måde, når hver race har en form for forseelse? Ingen af os skal dømme. Vi er alle mennesker. Jeg er 18 nu, og jeg stadig holde vægten og traumer af, hvad jeg var vidne til for et år siden. Det er lidt nemmere nu, men jeg er ikke den, jeg har været engang,”

Efter retssagen, som omfattede Frazier's video og vidneudsagn, chauvin blev fundet skyldig i anden grad utilsigtet mord, tredje grad mord og manddrab.

 

 

Dagens Gossip