Kan det passe? Her er der næsten ingen coronavirus

Foto: Brian Inganga/Ritzau Scanpix

Det er ikke alle steder at coronavirus går amok.

I Europa kæmper man med endnu en smittebølge af coronavirus, og flere eksperter advarer nok en gang imod en hård og lang vinter.

Dette er endda selv om en stor del af den europæiske befolkning er vaccineret.

Men sådan er det langt fra i Afrika, hvor flere stater ellers halter gevaldigt efter på vaccinationsfronten. Samlet set er det under 6 % af den afrikanske befolkning, som er vaccineret.

Læs også

Chok: Superstjerne idømt 1 års fængsel

Dette til trods, så er smittetallene faldende på hele kontinentet.

I den seneste rapport fra WHO, der beskriver udviklingen på kontinentet fra 8. til 14. november, viser, at der kun blev registreret 9960 nye smittede på en uge.

Det vil sige, at der på nuværende tidspunkt smittes flere i Danmark på 3 dage.

Det undrer chefen for Global Health på Columbia University, Wafaa El-Sadr, der kalder udviklingen for et mysterium.

“Afrika har ikke vaccinerne og ressourcerne til at bekæmpe covid-19, ligesom vi har i Europa og i USA, men på en eller anden måde klarer de sig bedre,” siger Wafaa El-Sadr til AP.

Det har fået flere eksperter til at forsøge at finde en årsag, og de giver flere forskellige bud. Et af dem er ganske simpelt.

Gennemsnitsalderen på kontinentet er 20 år, mens den i Europa ligger på 43. Og så har en forsker på Malaria Consortium fundet ud af, at der er en mulig kobling til malaria.

Ifølge Jane Achan forsøgte de at finde ud af, om tidligere malaria- og ebola-smittede ville blive hårdere ramt af coronavirus, og svaret overraskede.

“Vi var faktisk ret overraskede over at se, at vi fandt frem til det modsatte. Malaria viste sig at have en beskyttende effekt,” siger hun ifølge Ekstra Bladet.

Samtidig peger forskerne ifølge AP på, at selv om Afrikas lande har færre penge og dårligere hospitaler, så borgerne i landet vant til at leve med en pandemi. Derfor kan de være bedre til at beskytte sig selv.

Det hårdest ramte land i Afrika er Sydafrika, der står for omkring halvdelen af alle smittede. Hvor stor testkapaciteten på kontinentet er, skrives der ikke noget om. Man kunne måske forestille sig, at det også kunne være en del af forklaringen.

Læs også