Kræftramt teenager begik selvmord foran familien: Nu vil de starte debat om aktiv dødshjælp

Skrevet af Nicolai Busekist

163 uger siden

|

01/05/2021
Udland
Foto: Privat/Facebook
Foto: Privat/Facebook
En sørgende familie, der har mistet deres søn og bror, som tog sit eget liv foran dem, håber at kunne starte en debat om aktiv dødshjælp.

Dagens topnyheder

Sørgende familiemedlemmer til en teenagedreng, der tog sit eget liv foran sin familie, har forhåbninger om, at hans død kan starte en debat om aktiv dødshjælp.

Rhys Haberman var blot 17 år gammel, da han blev diagnosticeret med terminal knoglekræft. Hans diagnose medførte, at han måtte droppe ud af skolen, skriver ABC 7.30. 

Rhys, der var fra Wudinna i det sydlige Australien, fortalte sine forældre, Brett og Liz Habermann, at han ønskede at gøre en ende på sit liv, fordi hans smerter var uudholdelige. Ifølge News.com.au har Brett udtalt, at hans søn ønskede at indlogere sig på et hotel i Adelaide og 'bare gøre det'. 

Efter at have kæmpet en brav kamp mod den smertefulde kræft i 18 måneder, tog Rhys livet af sig selv i familiens hjem. Det skete med sine forældre og lillebror Lewis ved sin side. 

"Selv hvis vi selv havde været i fare, ville jeg stadig have gjort det," sagde Rhys' mor Liz ifølge News.com.au. 

"Jeg ønskede ikke, at han skulle dø alene, hvilket var den anden mulighed." 

Få timer efter deres søns død, ankom politiet til hjemmet. Betjentene brugte 12 timer på at gennemsøge hjemmet, og nægtede at lade Rhys' søskende, Lewis og Jorja, sige farvel til deres bror. 

Politiets efterforskning af Rhys' død tog 18 måneder. Til sidst blev Brett og Liz frikendt for at have haft noget med sønnens død at gøre. 

Da Rhys blev diagnosticeret med kræftsygdommen, fortalte lægerne ham, at han måtte droppe ud af skolen og fokusere på at 'overleve'. Under sin behandling sagde Brett, at Rhys ville vende hjem fra sin kemoterapi og 'kaste op uafbrudt'. 

"Det var bare en reel tilbagegang," sagde Liz. "Fra det glade barn, unge dreng. Ja. Det var bare, kræften var trist, men det var virkelig, virkelig svært at se ham sådan."

Foto: Privat/Facebook

Inden sin diagnose var Rhys kendt som en 'adrenalinjunkie', der elskede at være udenfor, motorcykler, og at udøve faldskærmsudspring. 

Før Rhys tog sit eget liv, bad han sin familie om at optage en video af ham, mens han lå i sin seng. Dette skulle være en måde at beskytte dem på, hvis de blev forsøgt retsforfulgt. 

"Jeg er tilhænger af min ret til at dø efter eget valg," sagde han i videoen. "Dette er svært for alle, men jeg nægter at gennemgå palliativ behandling efter at have oplevet en smule af det i sidste uge." 

"Det er mere smertefuldt, end jeg nogensinde kunne forestille mig. Det er som at knække en knogle, og jeg nægter at gå igennem det." 

Videoen viste sig at have afgørende indflydelse på, at hans forældre blev frikendt for at have haft noget med sønnens død at gøre.  

Rhys' familie er nu involveret i en kampagne, der arbejder for at få indført frivillig og aktiv dødshjælp i det sydlige Australien.

Historien om den blot 17-årige Rhys, der tog sit eget liv, er gået verden rundt, og har skabt debat om, hvorvidt aktiv dødshjælp bør være en ret, som enhver har. Netop dette håber Rhys' familie, at historien kan blive ved med at skabe debat om.