Kvinde arvede særligt fad fra onkel: Da hun hører dets værdi, får hun et chok

18/05/2023 16:56

Nicolai Busekist

Udland
Foto: YouTube
Foto: YouTube
En kvinde besluttede at få et fad, som hun havde arvet fra sin onkel, vurderet. Da hun hører, hvad det er værd, falder hun næsten bagover.

Mest læste i dag

'Antiques Roadshow' er et populært amerikansk tv-program, hvor de medvirkende kan medbringe diverse genstande, som de kan få vurderet af eksperter.

Programmet blev sendt for første gang i 1997, og siden da har flere tusinde personer fået ejendele vurderet. I flere tilfælde har det vist sig, at de medvirkende har været i besiddelse af antikviteter til enorme beløb.

Det viste sig at være tilfældet for en ældre kvinde, der medbragte et unikt Celadon-fad. Hun forklarede, at det var noget, hun havde arvet fra sin onkel.

Ifølge den ældre kvinde havde hendes onkel taget skålen med hjem fra Japan efter 2. verdenskrig. Hun hævdede også, at den var mellem 80 og 100 år gammel.

"Celadon er en af mine favoritter. Det har også været en af japanernes favoritter i århundrede," sagde Richard Cervantes, der er vurderingsekspert hos 'Richard Cervantes'.

"Der er en række ting, som jeg ville kigge efter for at identificere præcis, hvad det er og hvor det kom fra. Det første er etiketten på denne æske."

"Det er et overdimensioneret fad, som de måske brugte til at servere appelsiner eller som et stort, dramatisk udstillingsstykke."

Han tilføjede også, at arvestykket oprindeligt var kinesisk, og at netop denne type antikviteter var populære hos japanske samlere. 

"Det er godt at se, at etiketten matcher æskens indhold. Nogle gange bliver æsker og keramik, som ikke oprindeligt passer sammen, sat sammen. Men dette er en æsker, der tydeligvis er lavet til at huse dette smukke stykke porcelæns," sagde han.

"Dragen er sublim. Glasuren er upåklagelig. Og der er meget få alderstegn. Så jeg ville ikke bebrejde dig eller nogen anden for at se på det, uden at se historien. Du kan se kvaliteten, og du kan se skønheden i det. Men Yongzheng-perioden er fra 1722 til 1735."

Han spurgte derfor kvinde om, hvad hun selv vurderede det unikke fad til at være værd. Baseret på sin viden om moderne keramik, mente hun, at det måtte have en værdi på cirka 1.000 dollars (6.900 kr.).

Derfor blev hun også meget overrasket, da hun fik at vide, hvad den sande værdi af arvestykket var.

Han sagde, at der var flere faktorer, der spillede ind i værdisætningen. Det omfattede blandt andet det blomstrende kinesiske marked for porcelæn. Derefter slog han fast, at potentielle købere ville være villige til at betale mellem 80.000 (550.000 kr.) og 120.000 dollars (825.000 kr.) for fadet.

Da hun hørte den anslåede værdi, havde hun svært ved at tro på, hvad hun hørte.

"Åh, min... Du...Virkelig?! Og det har ligget under min seng i al den tid? Jeg har lyst til at græde," sagde hun, mens hun grinte.