Dyrevelfærdsorganisation raser: Adskillige aber blev aflivet efter flugt fra transport til forskningslaboratorie

Foto: Pennsylvania State Police

En stor dyrevelfærdsorganisation og flere dyrevenner har nu rettet skarp kritik af dyrevelfærden for forsøgsaber efter, at en lastbil med 100 af slagsen for nyligt kørte galt, hvilket resulterede i flere døde aber.

100 aber var fredag involveret i et færdselsuheld, da en lastbil fyldt med de mange primater kørte galt på vej til et laboratorie, hvor aberne skulle bruges som forsøgsdyr i forbindelse med forskning. Det har lokalt politi i Pennsylvania meldt ud. 

Uheldet skete i den amerikanske stat Pennsylvania, og det lokale politi meddelte, at mindst tre af aberne var sluppet ud af den trækasse, som de blev transporteret i, og derfor var flygtet fra stedet.

Læs også

Elon Musks raket har kurs mod Månen

To af dem blev hurtigt indfanget igen, men på det sociale medie Twitter kunne lokale betjente oplyse om, at én abe formåede at være på fri fod i længere tid og angiveligt først blev fanget dagen efter.

Foto: Pennsylvania State Police

"Uhelds opdatering: En abe er stadig savnet, men vi beder om, at ingen forsøger at lede efter eller at fange aben. Enhver som ser eller lokaliserer aben bedes om ikke at nærme sig, forsøge at fange eller komme i kontakt med aben. Ring venligst 911 med det samme," stod der således i opslaget. 

Lørdag aften blev det dog meddelt, at alle aber nu var indfanget igen, og i et nyt opslag på Twitter stod der således: "Uhelds opdatering: Alle aber er fundet."

Uheldet med aberne har vakt stor undring og debat i USA, da det ikke er blevet offentliggjort, hvem der ejede aberne, præcis hvor de skulle hen, og hvem som var ansvarlig for transporten.

Det er dog blevet bekræftet af det amerikanske Center for Smittekontrol (CDC), at aberne var på vej til et CDC-godkendt karantæneanlæg efter, at de fredag aften ankom til USA med et kenyansk fly fra det østafrikanske land Mauritius, hvor de også stammer fra.

Samtidig er det ifølge medierne FOX56, 9gag og WNEP kommet frem, at de tre undslupne aber siden er blevet aflivet. Det vides dog ikke hvad de 97 andre abers tilstand er, og det er derfor også uklart, om flere aber er afgået ved døden. 

Pennsylvania State Police har desuden oplyst, at de tre aflivninger foregik ved skydning, og at aberne blev aflivet for at sikre redningspersonalets helbred, da aberne kunne risikere at være smittebærer af farlige og smitsomme sygdomme. 

Den amerikanske dyreretsforening PETA har dog kritiseret hændelsen og især aflivningerne, som de ikke mener var "humane", da aberne var "i et træ, de var formentlig sårede, og de blev skudt." "Det var effektivt, men det var ikke humant," har de således udtalt ifølge FOX56.

Flere brugere på Twitter har da også stillet spørgsmålstegn ved hændelsen og udtrykt deres vrede, og en har således skrevet: "Meget underligt at ingen overhovedet spørger, HVEM som ejer aberne," og en anden skrev: "Det var under frysepunktet. De var kolde og næsten døde."

En tredje stillede spørgsmålet: "Hvad skulle aberne bruges til?" og en fjerde undrede sig også og stillede spørgsmålet: "Jeg vil gerne vide, hvorfor der overhovedet var en lastbil fyldt med aber [emoji]. Hvor skulle de hen og hvorfor?" 

Læs også

 

 

 

 

Dagens Gossip