Lukasjenko: Vesten vil forlænge krigen

Skrevet af Mathias Nielsen

106 uger siden

|

17/05/2022
Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Lukasjenko mener, at Vesten bevidst trækker krigen i langdrag.

Dagens topnyheder

Den hviderussiske præsident, Alexander Lukasjenko, har opfordret andre medlemmer af en russisk-domineret militæralliance til at stå forenet i kampen mod Ukraine. Lukasjenko beskyldte ligeledes Vesten for at håbe på at forlænge konflikten i Ukraine i et forsøg på at svække Ruslands militære kapacitet.

Lukasjenko, som talte ved et topmøde for lederne af Collective Security Treaty Organisationen (CSTO) i Moskva, sagde, at "helvedes sanktioner" mod hans land og Rusland kunne have været undgået, hvis gruppen havde talt med en samlet stemme.

"Uden en samlet front vil det kollektive Vesten opbygge et pres på det post-sovjetiske rum," sagde Lukasjenko ifølge BBC i en tv-transmitterede tale, hvor han henvendte sig til den russiske præsident Vladimir Putin og lederne af Armenien, Kasakhstan, Kirgisistan og Tadsjikistan.

Lukasjenko har gennem mange år været en fast og loyal støtte til Vladimir Putin. Lukasjenko bistod således Putin i begyndelsen af krigen i Ukraine, da han lod russiske tropper opholde sig i Hviderusland inden de gik ind over grænsen til Ukraine. I måneden op til invasionen var der faktisk flere tusinder af russiske soldater i Hviderusland.

Lukasjenko kaldes blandt andet for ‘Europas sidste diktator’, og han er bestemt heller ikke populær hos alle mennesker i Hviderusland.

I både 2020 og 2021 var der voldsomme sammenstød mellem demonstranter og politi. Demonstrationerne startede efter at Lukasjenko i august 2020 blev genvalgt som præsident for Hviderusland.