Model ignorerede lægens råd og fortsatte med at 'vape': Nu er hun "lammet"

22/02/2022 11:02

Mathias Madsen

Udland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En ung model lider fortsat af alvorlige muskelsmerter og muskelsvaghed mere end ét år, efter hendes læge anbefalede hende at stoppe med at 'vape'.

Mest læste i dag

20 årige Vanessa von Schwarz begyndte at ryge e-cigaret - at 'vape' - da hun var cirka 15 år gammel, og selvom vaping er kendt som et sundere alternativ til rygning, så er det ifølge Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen en udbredt misforståelse, da vaping helt sikkert også er usundt og kan være meget farligt. 

Dét fik Vanessa, som arbejder som model, at føle, da hun kort tid efter starten på sit misbrug begyndte at mærke bivirkningerne. Det skriver Unilad.

Den unge model blev hurtigt afhængig af nikotinen fra dampen, og ifølge hende selv kunne hun ikke undvære e-cigaretten i mere end et par timer. 

"Jeg nød det fysiske 'hovedsus' som vaping gav mig. Hver gang jeg tog et hvæs fra min vape, følte jeg, at jeg inhalerede en stor indånding, en som faktisk tilfredsstillede min krop og gjorde mig afslappet," har hun således forklaret. 

Ligesom man nok kan genkende det fra andre afhængigheder, så begyndte Vanessa hurtigt at føle svimmelhed og blive irriteret, hvis hun gik for længe uden at vape, og hun bemærkede, at hun blev svagere og mindre energisk. 

Samtidig oplevede hun også mere alvorlige bivirkninger såsom muskelsmerter, migræne og "konstant kvalme," som blev værre, jo længere tid hun gik uden at vape. 

Til sidst blev muskelsmerterne så slemme, at det begyndte at påvirke hendes hverdag alvorligt. 

"Jeg ville komme hjem fra arbejde i total smerte, grædende fordi mine ben gjorde så ondt. Min overkrop blev svagere og svagere, og mine ben blev svage og ømme, ligesom mine arme og fingre," har hun forklaret.

Hun uddybede: "Det begyndte at gøre ondt bare at sætte mit hår i en hestehale, eller endda bare at holde en vandflaske var for tungt for mine hænder."

Vanessa oplevede de første af disse bivirkninger kun få måneder, efter hun begyndte at vape, men med tiden blev de værre og værre og i maj 2019 blev hun indlagt, fordi hun var besvimet og havde slået hul i hovedet, og det var her, at det gik op for hende, at hendes afhængighed var skadelig for hendes helbred. 

På hospitalet var lægerne i tvivl om årsagen til, at hun var besvimet, og de fortalte hende, at det så ud til, at hun havde indtaget et giftigt stof. 

Vanessa havde nemlig ikke fortalt lægerne om sin afhængighed, og hun fortsatte endda med at vape i smug, mens hun var indlagt. 

Men da lægerne begyndte at opdage flere bekymrende resultater fra de forskellige prøver, som de tog fra hende, så gik den unge model til bekendelse og indrømmede, at hun havde en afhængighed. 

En afhængighed som lægerne opfordrede til, at hun slap af med hurtigst muligt. "Da de vidste hvor slem brugen var, rådede de mig omgående til at stoppe og forklarede, at der ikke var nok forskning til at vide, hvordan vaping kan påvirke kroppen," har Vanessa udtalt.

Hun var dog så afhængig, at hun fortsatte med at vape i et helt år, mens hun led af alvorlig panikanfald og muskelsmerter, som var så slemme, at hun ikke kunne stå op. 

Med lægernes hjælp lykkedes det hende til sidst at stoppe med sin afhængighed, men da var det for sent, og ifølge hende selv lider hun i dag af dermatomyositis, som er en sygdom, der blandt andet giver store muskelsmerter, på grund af hendes tidligere storforbrug af e-cigaretter. 

I dag deler hun sin historie for at aflive den "generelle misforståelse" om, at nikotinafhængighed er relativt harmløst, og hun håber især, at hun kan holde unge mennesker fra at blive afhængige af vapes. 

"Jeg håber, at i ikke vil lade nogen afhængighed overtage jeres krops helbred, konsekvenserne er nemlig irreversible," har hun blandt andet udtalt.