Mystisk massedød: Næsten 100 døde harer fundet på tre uger

OBS: Arkivfoto / Foto: Shutterstock

Enkelte kommuner i Norge oplever usædvanligt mange døde harer, som ved første øjekast ikke har tegn på hverken udmagring, sygdom eller skader.

I Norge er en undersøgelse ud over det sædvanlige blevet sat i værk. 

De seneste tre uger har lokale borgere og landbrugsrådgivere nemlig fundet tæt på 100 døde harer, som ved første øjekast ikke har tegn på hverken sygdom, udmagring eller skader.

Læs også

Hundredetusinde har set Umut Sakaryas geniale video på TikTok: "Aftensmad til 23 kroner"

Det skriver det norske medie NRK

Harald Andersen, der er landbrugsrådgiver i Sortland Kommune i det nordlige Norge, har forklaret, at en hytteejer meldte om det første fund, da vedkommende havde fundet fem døde harrer, som lå i græsset ved hans hytte. 

Det fik straks landbrugsrådgiveren til at tænke på harepest, og han sendte derfor nogle af harerne til obduktion og bad de lokale indbyggere om at anmelde, hvis de fandt døde harer, og så gik telefonen på kontoret amok. 

"Så fik vi flere telefonopkald. Også fra nabokommuner. Der blev fundet masser af døde harer overalt," har Andersen således forklaret og uddybet, at man på ét sted fandt ni døde harer, og at man på cirka tre uger samlet set fandt næsten 100 døde harer. 

"Der sker noget. Vi ser stadig levende harer, men der er markant færre, end der var tidligere i år og sidste år," har han forklaret. 

Andersen kan desuden afsløre, at obduktionerne af harerne har vist, at der ikke er tale om harepest, og dødsårsagen er derfor fortsat et mysterie. 

Han og andre eksperter har dog en teori om, at der er tale om en form for leverbetændelse. 

"Fælles for de døde harer er blodudledning i brysthulen. Det kan tyde på kaningulsot eller kaninhæmoragisk feber," har han således forklaret og uddybet, at sygdommen har en dødelighed på 70-90 procent og er meget smitsom. 

Harer, som bliver ramt af sygdommen, dør inden for 12-37 timer. 

Andersen understreger dog, at det kun er en teori, og at der skal flere undersøgelser til for at be- eller afkræfte teorien. 

 "Det kan være naturens egen måde at regulere harebestanden på," har han desuden udtalt.

Læs også

Genialt og simpelt trick: Sådan undgår du dug på spejlet efter badet

 

 

 

 

 

Dagens Gossip