Nu kommer svaret: er katte lige så interesserede i deres ejere, som hunde er?

Foto: Shutterstock

Kattedyr sporer mennesker, når de bevæger sig rundt i huset og bliver overraskede, hvis de dukker op et sted, hvor de ikke venter dem, viser undersøgelse

Man tror ofte, at hunde er meget mere interesserede i deres ejere, end katte er.

Men en ny undersøgelse tyder på, at det måske ikke er tilfældet, efter man har fundet ud af, at det ser ud til, at kattedyr sporer mennesker, når de bevæger sig rundt i huset og bliver overraskede, hvis ejerne dukker op et sted, hvor kattene ikke venter dem.

Læs også

Magnus Heunicke bekræfter: Her skal der bæres mundbind

Forskere registrerede, hvad der skete, da 50 huskatte individuelt blev lukket inde i et rum og spillede enten deres ejers stemme eller en fremmed stemme, som kaldte dyrets navn fra en af ​​to højttalere.

Foto: Shutterstock

En anden gruppe mennesker, som ikke var dyreadfærdseksperter, vurderede kattenes overraskelsesniveau fra en skala fra 0 til 4 baseret på visse øre- og hovedbevægelser.

Teamet fra Japan afspillede derefter lyden på en anden højttaler længere væk, hvilket så ud til at overraske kattene. Det kunne tyde  på, at dyrene så ud til at have en mental repræsentation af, hvor deres ejer var og blev overrumplet, da ejerne så ud til at bevæge sig.

"Det siges, at katte ikke er så interesserede i deres ejere, som hunde er, men vi var i tvivl om dette punkt," sagde hovedforfatter Dr. Saho Takagi ved Kyoto Universitet.

"Denne undersøgelse viser, at katte mentalt kan kortlægge deres placering baseret på deres ejers stemme.

"Det tyder på, at katte har evnen til at forestille sig det usynlige i deres sind. Katte kan have et dybere sind, end man tror.”

Forfatterne tilføjede, at deres forskning indikerer en 'tidligere uidentificeret socio-rumlig kognitiv evne' hos katte.

"Socio-spatial kognition ser ud til at være stærkt relateret til objektpermanens, den facilitet, der tillader børn til sidst at holde en repræsentation af et objekt, der går ud af syne," tilføjede de.

Foto: Shutterstock

Katte '"lykkes med synlig forskydning", hvor de opretholder en repræsentation af et objekt, der tidligere var i syne, men ikke længere er det.

'Vi fandt ud af, at katte viser en lignende evne ved kun at bruge auditiv information; de opretholder en repræsentation af deres usete ejer fra hendes stemme.

“Vi kan ikke konkludere, at katte forstår ‘usynlig forskydning’ ud fra vores resultater, fordi det er uklart, om katten blev overrasket over ejerens tilstedeværelse på et uventet sted, eller af ejerens tilsyneladende fravær på det forventede sted.”

Roger Tabor, biolog og programvært for BBC TV-serien Cats, sagde, at resultaterne ikke var overraskende, da det at spore ting de ikke kan se, er "kritisk for en kats overlevelse".

"Meget af det, en kat skal fortolke på sit territorium, er en bevidsthed om, hvor andre katte er," sagde han til Guardian.

“Det er også vigtigt for jagt. Hvordan kunne en kat fange en markmus, der bevæger sig rundt under græsset, hvis den ikke kunne bruge spor, såsom lejlighedsvis raslen, til at se i sindets øje, hvor de er?”

“En kats ejer er ekstremt vigtig i dens liv som en kilde til mad og sikkerhed, så det er meget vigtigt, hvor vi er.”

Undersøgelsen blev offentliggjort i tidsskriftet PLOS One.

Læs også

'Tinderapp' bestemmer navnet på kendt tv-værts baby