Nyhedsvært: "Lad overvægtige mennesker dø tidligt for at spare penge"

Skrevet af Henrik R

07/08/2019
En tidligere nyheds- og radiovært har delt sin meget atypiske holdning omkring overvægtige. Han mener nemlig ikke, at de har ret til at få økonomisk hjælp, og der vil være flere positive ting i, at de går bort.

Dagens topnyheder

I 2018 udgav Sundhedsstyrelsen en rapport som viste, at hver anden dansker over 15 år er overvægtig. Det er problem, for det medfører blandt andet en større økonomisk udgift til medicin, fortalte den forskningsansvarlige overlæge Christian Holm dengang til Berlingske.

I England er problemet endnu større, og her mener den tidligere nyheds- og radiovært Michael Buerk, at det ikke kan være befolkningens ansvar at skulle betale for medicin til overvægtige.

Han mener nemlig ikke, at overvægtige mennesker er syge, men at de blot er svage, og derfor bør man ikke hjælpe dem økonomisk. I stedet må de tage hånd om sig selv, og hvis ikke de kan det, så må de bare dø tidligere.

“De overvægtige dør et årti tidligere end os alle. Se det som et uselvisk offer i kampen mod demografisk ubalance, overbefolkning og klimaændringer,” lyder det fra Michael Buerk i et skrift til Radio Times Magazine, hvor han fortsætter:

“Giv dem fakta til at træffe informerede beslutninger, skub dem gerne i den rigtige retning, men i sidste end så lad sofakartoflerne være. De er svage ikke syge,” fortæller han.

Michael Buerk (th) Foto: Shutterstock.com

Bruger 49 milliarder om året på overvægtige

Mens det i Danmark er cirka 51 % af personer over 15 år der er overvægtige, så er problemet endnu større i England. Her er tallet ifølge Public Health England på intet mindre end 63 % af den voksne befolkning.

Det har også den konsekvens, at der bliver brugt rigtig mange af sundhedsstyrelsens penge på at hjælpe de overvægtige, og det beløb lød ifølge Public Health England på intet mindre end 49 milliarder kroner sidste år.

Den nu 72-årige Michael Buerk mener dog ikke, at man kunne spare hele beløbet, hvis man stoppede med at give økonomisk hjælp til de overvægtige, for hvis de levede længere, ville der højst sandsynligt komme udgifter senere i livet.

“Hvem kan regne ud, hvad en overvægtig person havde kostet, hvis vedkommende var tynd? Hvor meget ville han eller hun have kostet, hvis personen i stedet for at få et hjerteanfald som 52-årig i stedet blev gamle og demente og dermed krævede årtier med dyr hjælp?” siger han, inden han stiller spørgsmål til, om folk ikke bare skal have lov til at leve et frit liv.

“Friheden til at tage dårlige beslutninger, er hvad personlig autonomi - og især hvad demokratiet - handler om. Hvem siger i øvrigt, at en lang levetid er det ultimative mål i livet?” lyder det slutteligt.

Hvad mener du? Bør man stille økonomisk hjælp til rådighed for de personer, der er svært overvægtige?