Nyt tiltag: Norsk politi skal udstyres med såkaldte 'smitteposer'

Foto: Politidirektoratet i Norge

Inden udgangen af 2022 kommer samtlige politipatruljer i Norge til at være udstyret med såkaldte 'smitteposer', og det har intet med corona at gøre.

Verden har ændret sig gevaldigt de seneste par år. 

Særligt på grund af corona-virussen, som pludselig spredte sig over hele verden, men også på grund af Vladimir Putins beslutning om at invadere Ukraine.

Læs også

Ekstra julegave til danskerne: Udlodder 12 millioner kroner

Ruslands invasion af nabolandet førte nemlig ikke kun til krig i Ukraine, sult i Nordafrika og stigende priser over hele verden. 

Den førte også til en udbredt frygt for atomkrig. 

Putin har nemlig af flere gange truet med at gøre brug af atomvåben i krigen, og det får nu en direkte konsekvens for politiet i Norge. 

Det skriver TV2

Den sikkerhedspolitiske situation hos vores naboer mod nord gør nemlig, at alle norske patruljebiler inden udgangen af 2022 vil være udstyret med såkaldte 'smitteposer', som indeholder udstyr, der kan bruges i tilfælde af atomnedfald. 

"Det er en problemstilling, som har været 'sovende' i flere år," lyder det fra Lars Aune, som er sektionschef i Politidirektoratet (POD) i Norge, og grundet krigen i Ukraine bliver der altså nu gjort noget ved problemstillingen. 

Norge deler både sø- og landegrænse med Rusland, og landet har derfor generelt forhøjet sit militær og civile beredskab siden d. 24. februar,og 'smitteposerne' er altså blot endnu et tiltag for at øge sikkerheden for den norske befolkning. 

Det forhøjede beredskab indebærer for eksempel, at jodtabletter er gjort tilgængelige for alle norske betjente, og at Direktoratet for Stråleværn og Atomsikkerhed har udarbejdet en vejledning for indtagelse af disse tabletter. 

Smitteposernes indhold

"Vi må klargøre vores politibiler med en form for 'atomnedfaldskit'," har Benedicte Bjørnland, der er politidirektør i Norge, udtalt og forklaret, at 'smitteposerne' dog også kan bruges i andre tilfælde end ved atomnedfald.

Sådan ser en 'smittepose' ud / Foto: POD

Poserne kommer nemlig blandt andet til at indeholde engangsmasker og -dragter, og de kan derfor også bruges, hvis politiet kommer i kontakt med farlige stoffer af ukendt art. 

"Normalt vil der gå et stykke tid under en hændelse, før indsatspersonalet er klar over, hvilket stof de står overfor. Derfor ønsker vi, at de også bruger beskyttelsesudstyret, når de er usikre på, om de er i et kontamineret eller forurenet område," lyder det således fra Lars Aune, der er sektionschef i POD. 

'Smitteposerne' vil blive distribueret til de norske politidistrikter i løbet af december.

Indholdet i en 'smittepose' / Foto: POD

De indeholder ifølge Politiforum, Norge følgende:

  • Engangsbeskyttelsesdragt
  • Engangshandsker
  • Engangsmaske (FFP2)
  • Engangsovertræk til sko
  • Beskyttelsesbriller
  • Antibakteriel væske
  • Affaldssæk
Læs også

Kvinde drak over 30 øl om dagen og vejede 160 kilo: Da hun endte i koma, ændrede hun alt og er uigenkendelig

 

 

 

 

Dagens Gossip