Opkøber rettighederne til flag for 130 millioner kroner

Foto: Shutterstock

Alle rettigheder er opkøbt.

Den australske regering har valgt at opkøbe rettighederne til det aboriginalske flag. Aftalen løber op i 20 millioner dollars, hvilket er 130 millioner danske kroner. Det skriver The Guardian.

Aftalen inkluderer betaling til designeren Harold Thomas og ophæver kommercielle licenser, hvilket betyder, at flaget nu tilhører alle.

Læs også

Kvinde tilbageholdt: Heilede i Auschwitz

Det aboriginalske flag kan nu gengives på tøj og varer, efter at den føderale regering har sikret sig sin ophavsret til at løse en kompliceret juridisk tvist om brugen af ​​emblemet.

Regeringen har som sagt betalt mere end 20 millioner $ for at opnå ophavsretten til flaget, plus ophævelse af kommercielle licenser ejet af virksomheder, som havde begrænset gengivelsen af ​​symbolet.

"Ved at nå denne aftale om at løse ophavsretsproblemerne kan alle australiere frit vise og bruge flaget til at fejre den oprindelige kultur," sagde Ken Wyatt, den føderale minister for indfødte australiere.

"Nu hvor Commonwealth har ophavsretten, tilhører den alle, og ingen kan tage den væk."

Det aboriginalske flag er designet af Luritja-kunstneren Harold Thomas, og blev første gang fløjet ved et landrettighedsmøde i Adelaide i juli 1971.

Det har været et vigtigt symbol for indfødte australiere i årtier og fløjes jævnligt sammen med Australiens nationale flag i officiel og ceremoniel kapacitet .

Men i modsætning til nationalflaget, som Commonwealth har rettighederne til, var det aboriginiske flags ophavsret ejet af Thomas selv.

I 2018 gav han eksklusive rettigheder til flagets brug på beklædning og medier til WAM Clothing, som senere udsendte overtrædelsesmeddelelser til professionelle sportskoder og aboriginske nonprofit-grupper for at reproducere flaget uden tilladelse.

Kontrovers om den situation førte til oprettelsen af ​​et parlamentarisk udvalg om brugen af ​​det aboriginalske flag.

Undersøgelsens endelige rapport, der blev udgivet i oktober 2020, talte om WAM Clothings "tunghåndede - men dog helt lovlige tilgang til at håndhæve sine rettigheder".

Dette problem er nu løst, da flaget nu er til brug for alle, som måtte ønske at bruge det.

Det er dette flag, alle nu må bruge.
Foto: Shutterstock

“Aboriginalflaget vil nu blive forvaltet på samme måde som det australske nationalflag, hvor dets brug er gratis, men skal præsenteres på en respektfuld og værdig måde,” sagde premierminister Scott Morrison.

Læs også

Sundhedsstyrelsen melder ud: Så kort tid skal du være isoleret

 

Dagens Gossip