Rusland øger atomberedskabet: Har mere end 5.000 atombomber

Skrevet af Mathias Madsen

27/02/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ruslands præsident har netop udtalt, at landet vil øge deres atomberedskab.

Mest læste i dag

Ruslands præsident, Vladimir Putin, udtalte i dag på russisk stats-tv, at Ruslands såkaldte afskrækkelsesstyrker vil blive sat i højt beredskab, hvilket i sig selv kan virke skræmmende nok. 

Det skriver både Reuters og AP.

Endnu mere skræmmende bliver det dog desværre, fordi disse styrker har adgang til atomvåben, og præsidenten altså derfor indirekte truer med, at atomvåben kan blive taget i brug i forbindelse med krigen i Ukraine.

"Det viser jo, at Putin er ved at miste forstanden," har udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator, Jacob Kaarsbo, udtalt til TV2, som dog beroliger med, at det formentlig ikke er en trussel, som vil blive ført ud i livet. 

I udtalelsen har Putin nemlig blandt andet anklaget "topfolk i NATO-lande" for at "komme med agressive udtalelser" om Rusland og for at være "uvenlige," og Henrik Breitenbauch, som er leder på center for Militære Studier på Københavns Universitet, har forklaret til TV2, at talen derfor primært er en reaktion på "NATO's øgede beredskab og sanktioner."

Han forklarer således, at det mere er en måde at spille med musklerne på for at skræmme NATO og Vesten og måske også for bringe mere med til forhandlingsbordet, når Rusland og Ukraine skal forhandle om fred.

Det er dog en bekymrende udtalelse, da Putin de seneste dage har vist, at han er utilregnelig, og USA's FN-ambassadør, Linda Thomas-Greenfield, har således også kaldt udtalelsen for "totalt uacceptabelt" og desuden udtalt, at "det betyder, at præsident Putin fortsætter med at eskalere" krigen. 

Men hvad ville der egentlig ske, hvis Putin rent faktisk valgte at tage atomvåben i brug i for eksempel Ukraine?

Det er nemlig en reel risiko til trods for, at atombomber kun er blevet brugt mod mennesker to gange før i verdenshistorien i 1945 i Japan.

Verdens estimerede fordeling af atombomber / Kilde: Stockholm International Peace Research Institute / Foto: NationalWorld

Selvom det præcise tal er en statshemmelighed, så har Rusland nemlig ifølge NationalWorld intet mindre end cirka 6.250 atombomber, hvilket svarer til næsten halvdelen af verdens samlede antal atombomber, som man mener er på cirka 14-15.000 styks - nok til at udslette hele den menneskelige befolkning adskillige gange. 

Hvad ville der ske?

Konsekvensen af en atombombe afhænger af utrolig mange ting. Først og fremmest naturligvis bombens størrelse og dimensioner, men også af  blandt andet vejret, stedet bomben rammer, og om den springer i luften eller først, når den rammer jorden. 

Fælles for atombomber er dog, at folk i 'nærheden' først og fremmest vil blive midlertidigt blinde på grund af den enorme mængde termiske energi (varme), som en atombombe udsender. 

Det vurderes nemlig at Hiroshima bombens eksplosions midtpunkt var cirka 300.000 grader varmt, og atombomber udsender altså varme, som bogstavelig talt kan 'opløse' kroppen.

Tager vi udgangspunkt i en bombe på ét megaton, hvilket er 80 gange større end bomben over Hiroshima, men væsentlig mindre end mange af de bomber, som for eksempel Rusland ligger inde med, så vil den midlertidige blindhed alt efter vejret og tidspunktet af dagen ifølge Science Alert og AsapSCIENCE ramme folk i en omkreds af op til hele 85 kilometer.

Udover blindhed så vil folk tættere på bomben desuden blive udsat for forbrændinger. 

Er man 11 kilometer eller mindre fra bomben vil man således formentlig få førstegrads forbrændinger, andengradsforbrændinger hvis man er inden for 10 kilometer, og tredjegradsforbrændinger hvis man er inden for otte kilometer. 

Dette afhænger dog af faktorer såsom det tøj, man bærer og vejret. Sikkert er det dog, at tredjegradsforbrændinger på mere end 24 procent af kroppen er livsfarligt, hvis man ikke bliver behandlet hurtigt. 

Udover thermisk energi så vil folk og ting rundt om bomben også blive udsat for en enorm trykbølge af luft, som seks kilometer væk vil ramme med et tryk på cirka 180 tons og 255 kilometer i timen. 

Et tryk som den menneskelige krop egentlig godt kan modstå, men som formentlig vil vælte bygninger og træer og sende biler, skilte, murbrokker og lignende afsted gennem luften, hvilket vil være dræbende, hvis man bliver ramt. 

Er man så heldig at overleve alle disse ting, så skal man desværre også bekymre sig om den radioaktive stråling, som afhænger utrolig meget af, om man befinder sig indenfor eller udenfor.

Uanset hvad vil alle tæt på dog blive udsat for så meget radioaktivitet, at de formentlig dør, mens folk længere væk risikerer at dø, har større risiko for at få kræft og risikerer at få børn med misdannelser. 

Samtidig udløser en atombombe en sky af radioaktivt støv, som kan 'rejse' flere hundrede kilometer med vinden og falde ned langt fra bombens oprindelige mål.

Man skal dog huske på, at risikoen for en atomkrig er utrolig lille, da det er en form for krig, som ingen formentlig vinder. 

Flere studier har således vist, at en atomkrig med 'kun' 100 atombomber vil resultere i to milliarder dødsfald, og flere eksperter har derfor også udtalt, at Putin ikke forventes at tage atombomber i brug. 

Er du alligevel nervøs, så kan du herunder se en guide til, hvordan man bedst muligt overlever en atomkrig.

Vil du vide mere om en eventuel atombombes konsekvenser, så kan du se videoen herunder eller læse mere om det her og her.