Sjælden sygdom fundet: Ikke nogen kur endnu

Foto: Sspl/Science & Society/Ritzau Scanpix

En meget sjælden sygdom er netop blevet set hos en person.

I USA er der opstået et smittetilfælde af den sjældne sygdom abekopper. Ifølge de amerikanske sundhedsmyndigheder er den smittede person bosiddende i delstaten Maryland.

Vedkommende har ifølge New York Times bragt sygdommen til USA fra en ferie i Nigeria og er nu sat i isolation, men er ikke indlagt, mens mulige nærkontakter opsøges. Det gøres i et samarbejde med det flyselskab, der fløj den smittede patient over Atlanterhavet. I den forbindelse har der ifølge mediet sandsynligvis været en lav risiko for yderligere smitte, da samtlige passagerer bar maske på grund af coronavirussen.

Læs også

YouSee hæver prisen igen: Se hvor meget kunderne skal betale ekstra

”Der anbefales ingen særlige forholdsregler til den brede offentlighed,” som det lyder i meddelelsen fra sundhedsmyndighederne.

Abekopper er i familie med såkaldt menneskekopper – der blev udryddet i 1980. Sygdommen findes hovedsagelig i Vest- og Centralafrika og er kun sjældent blevet konstateret uden for dette område.

Den kan spores tilbage til aber, deraf navnet. Der findes ingen behandling eller vaccine for abekopper, hvorfor man er meget påpasselig med henblik på at undgå et smitteudbrud.

Sygdommen begynder typisk med influenzalignende feber og hævede lymfeknuder. Siden udvikler der sig udslæt med blærer i ansigt og på kroppen.

Det kan vare to-fire uger, og op mod hver tiende smittede dør af abekopper. Især børn kan have et alvorligt sygdomsforløb.

Ifølge Statens Serum Institut er det kun tre år siden, at det største udbrud af abekopper nogensinde fandt sted i Vestafrika. Her blev op mod 300 personer smittet hvoraf 7 personer døde. Sygdommen spredte sig dengang også til Europa.

Det er anden gang inden for få måneder, at virussen opdages i USA, hvor den første gang blev konstateret i 2003. Det skete senest så sent som i juli, hvor der ligeledes var tale om en person, der havde været i Nigeria.

Tilbage i juni måned kom det dog frem, at Bavarian Nordic skal levere vacciner til et britisk beredskab mod abekopper. Virksomheden skrev dengang:  “Bavarian er blevet anmodet af de britiske sundhedsmyndigheder, Public Health England (PHE), og Medicines and Health Products regulatory Agency (MHRA), om at levere koppevaccinen Imvanex til brug i tilfælde med ny smitte af abekopper.”

Læs også

DMI teaser: Sne i weekenden