Skyskraber vælter langsomt: Hælder over en halv meter

Foto: Shutterstock

Amerikanske ingeniører arbejder på højtryk for at finde på en løsning, som kan stoppe en skyskraber i USA med at vælte.

'The Millennium Tower' i den amerikanske stat San Franciscos finansielle distrikt er begyndt at vælte langsomt siden sin åbning i 2009, og det er nu så slemt, at tårnet hælder 66 centimeter. Til sammenligning hælder Det Skæve Tårn i Pisa cirka fire meter. 

Én af ingeniørerne som arbejder på at stabilisere skyskraberen, inden den vælter, er bygningsingeniør, Ronald O. Hamburger. Ifølge ham hælder det luksuriøse lejlighedskompleks nu cirka 7,5 centimeter mere for hvert år der går, uden at der bliver gjort noget. Det skriver Unilad.

Læs også

Mindst 10 døde i frygtelig bådulykke

Lejlighedskomplekset har 58 etager og er næsten 200 meter højt, og så begyndte det hurtigt at sætte sig skævt i jorden efter åbningen i 2009. Ingeniører har forgæves forsøgt at stabilisere bygningen siden.

Sidste år måtte de holde en pause, da forsøgene umiddelbart kun gjorde det værre, og de meddelte dengang, at forsøgene var blevet stoppet for at "bestemme hvorfor der var stigende bevægelse i fundamentet, og finde ud af hvordan dette kunne mildnes".

Nu har Hamburger meldt ud, at de muligvis har fundet en årsag, og d. 4. januar foreslog han således, at fjerne nogle støttestolper under tårnet for at minimere, at tårnet sætter sig yderligere. 

Forslaget blev beskrevet i et brev til den daglige leder for bygningen, og her var det begrundet med to årsager. Ingeniørerne har nemlig ifølge brevet opdaget to potentielle årsager til problemet. 

Brevet beskrev hvordan problemet måske var opstået på grund af "vibrationer fra stolperne forbundet med pæleinstallationsaktivitet, og uforsætlig fjernelse af overskydende jord, da pælene blev installeret".

Lige nu har bygningen 52 støttestolper under sig, som altså er blevet installeret i forsøget på at løse problemet, men så har udviklet sig til at forværre problemet. Nu foreslås det, at det antal reduceres til 18 stolper, som skal fastgøres til grundfjeldet under bygningen. 

I et dokument, som beskriver planen, har en af ingeniørerne udtalt: "Vi vurderer at 18-stolpe løsningen giver en optimal løsning [...]." Det uddybes dog, at tårnet vil blive ved med at hælde en lille smule mere, hvis det viser sig, at de 18 stolper ikke er nok.

Tårnet befinder sig i San Franciscos finansielle distrikt ved siden af en stor busterminal og en kommende station for Californiens fremtidig 'high speed' tognetværk, som lige nu er under konstruktion.

Læs også

Historisk brev på vej til 1,2 millioner danskere: Tjek din e-boks

 

 

 

 

Dagens Gossip