Den fjerdestørste supermarkedskæde i Storbritannien, Morrisons, har planer om at erstatte 'bruges inden' med 'bedst før' og derved redde flere millioner liter mælk fra at blive smidt ud, selvom det sagtens kan drikkes. Det skriver Unilad.
Morrisons har meldt ud, at op imod 90% af mælkene fra deres eget mærke vil blive mærket med en 'bedst før' dato, og samtidig vil kunderne blive opfordret til at bruge deres næse og lugte til mælken for at vurdere, om den stadig er god, fremfor blot at følge datoen blindt.
Morrisons mælkeindkøber, Ian Goode, har udtalt følgende om det nye tiltag: "Spildt mælk betyder spildte kræfter fra vores landmand og unødvendig carbon, som bliver udløst i atmosfæren."
Han forsatte: "God kvalitets mælk har et par gode dages liv efter deres normale 'bruges inden' dato - og vi synes, at det skal indtages og ikke hældes i vasken. Vi tager et modigt skridt i dag og beder vores kunder om at beslutte, om mælken stadig er god at drikke. Generationer før os har altid brugt lugte testen - og jeg tror på, at vi også kan."
Han forklarer desuden, at det er nemt at se og lugte, om mælk er blevet dårligt. Det får nemlig en meget genkendelig sur lugt, og der går heller ikke længe før konsistensen ændrer sig. Alligevel bliver meget frisk mælk smidt ud ene og alene, fordi det har overskredet 'bruges inden' datoen på kartonen.
Ifølge madspilsorganisationen Wrap er mælk den fødevare, som briterne smider tredjemest ud af om året, og ser vi på vores vaner i Danmark, er de nogenlunde de samme.
Ifølge Arla svarer 20% af danskerne således, at mejeriprodukter såsom ost og mælk er den fødevare, som de oftest smider ud. Det giver også mælk en tredjeplads i Danmark, som den fødevare, vi tredjeoftest smider ud. På førstepladsen ligger brød, og på andenpladsen ligger grøntsager.
I Danmark kan fødevarer markeres med enten 'Sidste anvendelsesdato', 'Bedst før' eller 'Mindst holdbar til', og det er ikke lige meget, hvilken af de tre der står.
Har en fødevare overskredet 'Sidste anvendelsesdato' skal den ifølge Fødevarestyrelsen altid smides ud, da den kan være sundhedsskadelig - det ses ofte på kødprodukter, fisk og fjerkræ. Er det blot 'Bedst før' eller 'Mindst holdbar til', som er overskredet, så kan man roligt indtage fødevaren, hvis den lugter og smager fint.