Stort antal indlagte børn med 'vinter virus': Hold øje med disse symptomer

Foto: Shutterstock

I løbet af de sidste tre måneder er over 1000 børn blevet indlagt med RSV i Storbritannien, og flere eksperter frygter, at coronanedlukningen har en del af skylden.

Respiratorisk syncytialvirus (RSV) er ikke en ukendt sygdom, og antallet af smittede plejer at stige i januar, men i år er niveauet ekstremt og flere eksperter mener, at det kan skyldes coronanedlukningerne. Således skriver The Sun, at flere hundrede børn er blevet indlagt i Storbritannien som følge af virusset.

Eksperter fra den Britiske Lungeforening peger desuden på de mange coronarestriktioner og -nedlukninger som en årsag til det stigende antal indlagte, fordi børns immunitet højst sandsynligt er blevet svækket i løbet af de sidste par år med nedlukninger og ekstrem god hygiejne.

Læs også

Ignorerede lægens råd om abort: Teddy blev født med tarmene uden på kroppen

Samtidig kan den nye omikronvariants fremmarch være farlig for især børnene, da smitte med RSV og omikron kan ramme på samme tid og på den måde være farlig for de små børn. 

Foreningen udtaler, at der har været en kæmpe stigning i antallet af forældre, som ringer ind til deres hjælpelinje, fordi de har et barn, som oplever vejrtrækningsproblemer og andre symptomer på RSV, som for eksempel forkølelse, hoste, feber og træthed - symptomer som minder meget om symptomerne på corona. 

"Ofte, ved de [forældrene som ringer] ikke om de har at gøre med astma, Covid eller en forkølelse, og de ved ikke rigtig hvor, de skal hente hjælp. De fleste af forældrene har aldrig hørt om RSV [...]," udtaler respirationssygeplejerske, Caroline Fredericks, som arbejder for Lungeforeningen således og forklarer, at det er vigtigt, at flere får kendskab til sygdommen.

Ifølge The Sun er over 1000 børn blevet indlagt med RSV i Storbritannien i løbet af de sidste tre måneder, og antallet af henvendelser til lungeforeningen fra bekymrede forældre er steget med 400 procent. 

RSV rammer oftest babyer og børn under to år og kan også ramme ældre børn, men tal fra UK Health Security Agency viser, at indlæggelser på grund af sygdommen er 10 gange højere hos børn under fem år end hos ældre børn. 

Sygdommen er ikke nødvendigvis en alvorlig sygdom, da de fleste slipper med milde symptomer, som kan klares uden indlæggelse. Det sker dog, at indlæggelse bliver nødvendig, da virusset kan skabe vejrtrækningsproblemer og udvikle sig til bronchiolitis, som er en alvorlig brystinfektion, der påvirker bronkiolerne i lungerne og gør, at patienten får svært ved at trække vejret.

Cirka 3 procent af de smittede får så alvorlige symptomer, at indlæggelse er nødvendig, men eksperter frygter nu, at det tal kan blive højere, fordi coronanedlukningerne muligvis har svækket mange små børns immunforsvar. 

Symptomer

De fem væsenligste symptomer som du ifølge den Britiske Lungeforening skal holde øje med er følgende:

  1. Dit barns vejrtræknings bliver mere besværlig
  2. Dit barn spiser ikke ordentligt
  3. Dit barn har en tør ble i 12 timer eller mere
  4. Dit barn er mere træt og/eller mindre opmærksom end normalt
  5. Dit barns temperatur er over 37,5 grader Celcius

Oplever du nogen af ovenstående symptomer hos dit barn, er det en god ide at kontakte din egen læge.

Læs også

Heunicke indkalder til pressemøde om coronasituationen

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagens Gossip