Svensk betjent dømt for uagtsomt manddrab i historisk sag: Beholder sit job

Foto: Shutterstock

Mandag faldt dommen i en historisk og helt unik sag i Sverige.

D. 12. november 2021 afgik en narkopåvirket mand ved døden lidt uden for den svenske hovedstad, Stockholm. 

Læs også

Nicolaj Kopernikus og Sara Maria Franch-Mærkedahl efterlyst: Stor dusør gives

Det lyder umiddelbart ikke som en hændelse, der er særlig unik, men det særlige var, at manden var i to svenske betjentes varetægt, og i dag, mandag, har byretten i Stockholm faktisk slået fast, at én af betjentene var årsag til, at manden døde. 

Det skriver Berlingske

Ifølge Annika Norée, som forsker i straffe- og politiret, er afgørelsen helt unik og historisk, da det er "først gang [red. i Sverige], at en betjent i moderne tid er blevet tiltalt for uagtsomt manddrab efter fysisk indgriben."

Betjenten blev idømt en betinget fængselsdom og en række dagbøder. 

Blev kvalt på jorden

Hændelsen fandt sted i Lidingö nær Stockholm sidste år. 

Her greb to svenske betjente ind, da en narkopåvirket mand opførte sig agressivt, og det resulterede i, at manden blev anholdt. 

Derfor blev han lagt i håndjern og placeret på maven på jorden, mens den ene betjent pressede ham ned med et ben i mandens ryg. 

Ifølge anklageskriftet skete dette i "så lang tid, at han døde som følge af kvælning med efterfølgende hjertestop."

Meget af hændelsen blev optaget af et kamera, som var placeret i en lastbil i nærheden, og man har ud fra videoen slået fast, at manden lå på maven med et ben i ryggen i cirka 1 minut og 45 sekunder, hvilket tilsyneladende var nok til at tage livet af den narkopåvirkede mand. 

"Byretten mener, at det gennem en video, der gengiver store dele af hændelsesforløbet, og en obduktionslæges oplysninger er bevist, at manden døde som følge af kvælning med efterfølgende hjertestop," lød det således ved domsafsigelse. 

Én af årsager, til at betjenten blev dømt, var, at retten vurderede, "at der på det tidspunkt, hvor NN [red. den afdøde mand] blev lagt i håndjern, ikke længere var nogen trussel om overhængende fare eller vold, der begrundede magtanvendelse."

Betjenten har fået lov til at beholde sit job trods dommen, og den beslutning var truffet allerede inden domsafsigelsen.

I Danmark kan uagtsomt manddrab som udgangspunkt højst resultere i fire måneders fængsel. 

Læs også

Politiet melder ud: Helikoptere ér sendt i luften, og der kan muligvis høres skud

 

 

 

 

Dagens Gossip