Sygeplejerske dømt for drab på 85 patienter: Gjorde det for at få ros fra kollegerne

Foto: Pool / Reuters / Ritzau Scanpix

Hvis man gerne vil have ros af sine kolleger, så skal man gerne undgå at slå 85 mennesker ihjel. Sygeplejersken Niels Högel var så sygeligt besat af anerkendelse og ros, at han gav patienterne hjertestop, så han kunne forsøge at genoplive dem igen.

Normalt vil man kunne have fuld tillid til en sygeplejerske på et hospital, men i yderst sjældne tilfælde, der er alligevel en undtagelse. Et af dem er blandt andet Christina Hansen, den 31-årige sygeplejerske, der i 2016 blev kendt skyldig i drab på tre patienter.

Det var en frygtelig sag efter danske forhold, men det var dog ingenting sammenlignet med et netop afsluttet sag i Tyskland, hvor en mandlige sygeplejerske er blevet dømt for at slå hele 85 patienter ihjel.

Læs også

Tragisk: 2-årig dreng sønderrevet af leopard i dyrepark

Landsretten i den tyske by Oldenburg har nemlig idømt 42-årige Niels Högel livstid for de 85 drab, han begik på patienter i perioden 2000 til 2005, hvor han var ansat på Oldenburg und Delmenhorst hospital.

Ifølge britiske BBC, så fortalte anklageren, at Niels Högel bevidst havde forsøgt at give patienterne hjertestop, så han ville få muligheden for at genoplive dem, og dermed få ros fra sine kollegaer.

De skriver endvidere, at flere kollegaer kendte ham under navnet “Resuscitation Rambo” (Genoplivnings Rambo), da han ofte skubbede sin kollegaer væk, når patienter skulle genoplives.

Fordobling af hjertestop, når han var på vagt

De 85 mord som Niels Högel er blevet dømt for, er ikke nødvendigvis det præcise antal. Selv har han tilstået, at han har slået 55 patienter ihjel, anklagerne mener dog, at det er 100 patienter, mens politiet faktisk tror, at tallet er højere.

Det har dog ikke været muligt at finde det præcise antal, da flere af kroppene er kremeret, og dermed er beviserne blevet ødelagt.

130 afdøde patienter er blevet undersøgt, hvor der er foretaget tests for at finde ud af, om de indeholdt beviser på medicin, der kunne fremprovokere et hjertestop. Det er ud fra dette tal, at de fandt bevis på, at det var sket ved 85 personer.

Rapporter fra Oldenburg hospital viser også, at der var en fordobling af antallet af hjertestop og genoplivningsforsøg, når Niels Högel havde været på vagt, end når han ikke var.

En psykolog har fortalt, at den tidligere sygeplejerske lider af en personlighedsforstyrrelse, og han har svært ved at føle skam eller empati. Det afholdt ham dog ikke fra at undskylde i retten.

“Jeg vil gerne give mine inderligste undskyldning for alt det, jeg har pådraget jer i årenes løb,” lød det i retten fra Niels Högel ifølge BBC.

De 85 patienter var i alderen 34 til 96 år gamle, og Niels Högel er blevet dømt til fængsel på livstid. Han sad dog allerede fængslet på livstid for to mord, som han blev dømt for i 2015.

Læs også

Syv børn efterladt i gloende varm bil: Blev reddet af 4-årig

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip