Tjernobyl-kraftværk spøger: Radioaktiviteten stiger igen

Skrevet af Lukas Jepsen

09/05/2021
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Forskere der overvåger Tjernobyl-atomkraftværket, siger, at der igen forekommer nuklear reaktioner i resterne af kraftværket, godt 35 år efter at kernen eksploderede.

Dagens topnyheder

Bare ordet ‘Tjernobyl’ sætter formentlig gang i en masse billeder i hovedet, også selvom man end ikke var født i 1986, da en af verdens største atomkatastrofer fandt sted. 

Tjernobyl-kraftværket er placeret godt 15 kilometer fra den gamle by, som atomkraftværket af opkaldt efter. På trods af at være næsten 1.000 år gammel, er byen nu mere eller mindre at betragte som en spøgelsesby, efter de lokale måtte flygte fra det radioaktive affald, der efter katastrofen slap ud i området.

På trods af at kraftværket har været officielt nedlukket siden 2000, er der nu blev registreret radioaktive reaktioner i det kæmpe kraftværk - det skriver Unilad.

Sensorer der overvåger masserne af uranbrændsel begravet i reaktorens kælderrum, har opdaget stigende niveauer af neutroner, hvilket signalerer, at fissionsprocessen, der bruges til at skabe atomenergi, forekommer i et af de utilgængelige rum i anlægget.

Selvom det understreges, at niveauerne stadig er lave, har lokale forskere stort fokus, og arbejder på at finde ud af årsagen til aktiviteten, og hvilke foranstaltninger der skal på plads, for at forhindre risikoen for yderligere stråling, der siver ud fra kraftværket.

Maxim Saveliev, en forsker ved Institut for Sikkerhedsproblemer af atomkraftværker i Kiev, Ukraine, har udtalt, at der var "mange usikkerheder" om situationen inde i resterne af reaktoren, og tilføjer, at "vi kan ikke udelukke muligheden for en ulykke."

Det menes, at omkring 95% af det oprindelige brændstof fra reaktoren strømmede ind i anlæggets kælderværelser efter katastrofen i april 1986, og danner faste 'brændselsholdige materialer'.

Et år efter eksplosionen blev et beton- og stål ‘loft’ placeret over toppen af reaktorens rester for at indeholde stråling, med en større, mere sikker 'New Safe Confinement' installeret i 2016 til en pris på mere end 11 milliarder kroner.

Siden da har neutrontællinger stabiliseret sig i de fleste dele af anlægget, men Science Magazine rapporterer, at niveauet i det pågældende rum næsten er fordoblet på fire år.

Neil Hyatt, forsker med speciale i nuklear kemi, beskrev situationen inde i reaktoren hallen som "ligesom gløder i en grill,"

Ukraine har forsøgt at undersøge måder at fjerne stofferne, før de når kritiske niveauer i flere år, og har planlagt at offentliggøre forslag til at gøre det senere på året. 

De nuværende strålingsniveauer betyder, at det er for farligt for mennesker at gå ind for at stabilisere situationen. Men en ny, og yderst moderne metode undersøges i øjeblikket som en mulig løsning. 

Flere har foreslået højt avancerede robotter, styret af kyndige mennesker på behørig afstand, ville kunne løse den svære opgave, uden at sætte liv på spil.

Selv om der ikke er nogen risiko for et kontinent-dækkende nukleare nedfald som dem, verden oplevede i 1986, fortæller Hyatt, at en eksponentiel stigning i fission kan forårsage "en ukontrolleret frigivelse af atomenergi," og eksperter bekymrer sig over, at en eksplosion kan forårsage et delvist sammenbrud af det gamle loft, og på den måde sprede det radioaktive affald vidt og bredt.

Det er både utroligt, og en anelse foruroligende, at mere end fire årtier efter verdens værste atomkatastrofe fortsætter Tjernobyl med at skabe nye problemer for de videnskabsmænd, der arbejder på at dæmme op for den. 

Det opløftende er dog, at en lang række eksperter nu ikke blot overvåger, men også finder løsninger på problemet, ikke mindst ved hjælp af teknologi, der ikke var tilgængelig da katastrofen i sin tid fandt sted.