Uskyldig mand sad bag tremmer i 19 år: Studerede jura i fængslet for at kunne bevise sin uskyld

22/03/2023 22:20

Mathias Busekist

Udland
Foto: Twitter
Foto: Twitter
I sine år bag tremmer, underviste han sig selv i jura.

Mest læste i dag

I 1990 blev Emel McDowell idømt en langvarig fængselsstraf, fordi han - mente man - havde taget livet af den unge Jonathan Powell i Bedford-Stuyvesant i Brooklyn.

Sidstnævnte havde mistet livet efter et verbalt skænderi eskalerede så voldsomt, at han blev skudt.

McDowell, som kun var 17 år, blev da stillet for retten for et mord, han ikke havde begået. Alligevel bliver han i 1992 dømt skyldig og idømt 22 år til livstid. 

Det skriver ABC

McDowell har altid hold fast i sin uskyld. Efter domsafsigelsen svor han, at han ville rense sit navn - kampen, som endte med at strække sig over tre årtier.

Han endte med at sidde inde i 19 år, hvorfor striden har fortsat efter løsladelsen.

Den 16. marts kom dagen, han havde set frem til.

"Jeg er lettet. Det har været en besværlig rejse indtil videre. Selv når man først er ude, er der altid en sky over hovedet. Jeg har opnået meget, i den tid, jeg har været ude, men der har været mange forhindringer, og der er stadig meget, som jeg ikke har kunnet opnå."

Fra starten har McDowell hævdet, at morderen var en af hans venner. Selv om flere vidner bekræftede, at McDowell var uskyldig, endte han bag tremmer.

Mens han afsonede sin straf, nærstuderede McDowell alle former for jura og forelagde til sidst et brev, som han fik tilsendt af den rigtige gerningsmand i 2007.

Efterfølgende kom det frem, at dette brev fra 1991 blev forelagt McDowells forsvarere før retssagen, men at det ikke var blevet delt med både anklageren og dommeren. Disse oplysninger blev givet af den assisterende statsadvokat Rachel Kalman, som udtrykte sin overraskelse over den manglende offentliggørelse forud for domsafsigelsen.

I 2009 fik McDowell, efter flere års hårdt arbejde, lov til at blive stillet for en domstol. Dog blev han kort før høringen stillet et tilbud om, at han skulle erklære sig skyldig i drabet. Hvis han accepterede, ville han fængselsstraf blive markant nedsat - og med den tid, som han allerede havde afsonet, ville han altså med det samme være en fri mand.

På trods af at være uskyldig blev aftalen accepteret. Hertil forklarede McDowell, at han takkede ja, fordi det var den 16. december og hans fødselsdag er den 19. december.