Vaccineproducent forventer øget omsætning i 2022

Foto: Shutterstock

Virksomheden skalerer op i omsætning.

AstraZeneca forudsagde højere 2022-salg og hævede sit årlige udbytte for første gang i et årti efter rekordomsætning sidste år, men advarede om, at løftet fra deres covid-19-produkter ville falde.

Den engelsk-svenske lægemiddelproducent sagde ifølge The Guardian, at den sidste år tjente næsten 4 milliarder pund.

Læs også

Lisbeth Østergaard slemt til skade under tv-program

De bevægede sig væk fra sine ikke-for-profit-priser i november, da man underskrev nye kontrakter i Latinamerika, Mellemøsten og Asien. Skuddet, kaldet Vaxzevria, er endnu ikke blevet godkendt af den amerikanske regulator.

Selvom vaccinnen var den første i verden, som blev godkendt til brug, har den mødt stor debat omkring effektivitet og især dens bivirkninger.

Den blev af samme årsag fjernet fra det danske vaccinationsprogram.

Adspurgt torsdag, om virksomheden kunne have forvaltet processen bedre, sagde administrerende direktør, Pascal Soriot, at han ikke havde fortrudt. 

"Det er virkelig svært at fortryde noget, når du har leveret 2,6 milliarder doser af vaccinen, og du har reddet 1 million liv rundt om i verden og selvfølgelig gjort det muligt for økonomierne i mange lande at genstarte." 

Sammen med de kinesiske vacciner er AstraZeneca-vaccinen det mest udbredte i verden.

Lægemiddelproducentens samlede indtægter steg med 41% til rekordhøje 37,4 milliarder $ sidste år, boostet af kræftmedicin.

I sidste kvartal steg salget 62% til 12 milliarder $, hvilket er en kvartalsrekord.

AstraZeneca hævede sit udbytte for første gang i 10 år og udbetalte 2,87 $ per aktie for 2021, med planer om at betale 2,90 $ i de kommende år.

AstraZenecas Covid-vaccine er langt billigere end dem, der er fremstillet af dets amerikanske rivaler Pfizer og Moderna.

Pfizer tjente næsten 37 milliarder dollars ind fra den vaccine, man udviklede sammen med tyske BioNTech sidste år, hvilket førte til beskyldninger om "pandemi-profitering" fra kampagnefolk.

Læs også

Ægtemand vil tage et billede af konen inden stort maratonløb: Blev forstyrret af en klam detalje i baggrunden

 

Dagens Gossip