Verdens ældste person er død

Verdens ældste nulevende person, Kane Tanaka / Foto: Guiness World Records

Kinas ældste person, som også hævder at være den ældste person, som nogensinde har levet, er død.

Kinas ældste person, Alimihan Sqyiti, hævdede at være 135 år og dermed den ældste person, som nogensinde har levet - det er dog ikke blevet internationalt bekræftet. 

The Daily Mail skriver, at hun døde i en alder af 135 år i sin hjemby Komuxerik i den nordvestlige Xinjiang Uygur region d. 16. december i år.

Læs også

Zoo tvangslukkes efter dyreflugt

Ifølge officielle myndigheder i Kina blev Sqyiti født d. 25. juni 1886 under Qing dynastiet i Kina. Hun er derfor anerkendt af Kina som den ældste person, der nogensinde har levet, men det er ikke blevet bekræftet internationalt endnu. Allerede i 2013 blev hun endda anerkendt som Kinas ældste person, da hun var 127 år gammel. 

Sqyiti blev gift i 1903, da hun var 17 år gammel, med sin mand, som senere døde i 1976, og hun har altså været enke i cirka 45 år. Sammen med sin nu afdøde mand adopterede hun en søn og en datter, som siden har skænket hende 43 børne- og oldebørn tilsammen. 

Indtil hendes nylige død levede Sqyiti eftersigende et fredeligt og roligt liv, hvor hun altid spiste sine måltider på faste tidspunkter og primært fik tiden til at gå med at holde øje med sine mange børne- og oldebørn og at solbade i haven.

Det er da heller ikke et helt usædvanligt syn i byen Komuxerik, at se meget gamle mennesker, da de lokale har døbt byen 'byen med lang levetid', fordi et usædvanligt højt antal indbyggere er 90 år eller ældre. Det skriver lokale medier. 

Én af årsagerne til indbyggernes høje alder kan være byens gode sundhedssystem, da det nemlig er muligt med et gratis årligt helbredstjek, en hjemmekørende-lægeordning og månedlige fordele for de ældre beboere over 60 år. 

​Ikke internationalt anerkendt

Organisationen Guiness World Records som officielt står for at registrere verdensrekorder er ikke blevet bedt om at bekræfte Sqyitis alder, og ifølge dem er det altså ikke Sqyiti som har titlen som verdens ældste person, det er derimod franske Jeanne Calment, som døde i 1997 i en alder af 122 år.

Hvis Sqyitis alder kan blive bekræftet af internationale organisationer, som for eksempel Guiness World Records, så kan hun dog overtage titlen fra Calment.

Som det er lige nu, er Calment dog den eneste bekræftede person nogensinde, som har nået en alder af mere end 120 år. Hun blev så gammel, at hun formådede at gennemleve både hendes datters og ene barnebarns død. 

Den ældste nulevende person, som er internationalt anerkendt, er japanske Kane Tanaka, som fylder 119 år d. 2. januar næste år, og dermed kun er lidt over ét år fra at gøre Calment selskab, som de eneste der nogensinde bekræftet er blevet ældre end 120 år. 

Læs også

Mand blev stoppet med kokainposer bundet om sin penis: Hans forklaring er utrolig

 

 

 

Dagens Gossip