Vil opføre atomkraftværk tæt på Bornholm

Foto: Shutterstock

I Polen har man planer om at opføre et atomkraftværk, som ikke vil ligge langt væk fra Bornholm.

Energikrisen buldrer ind over Europa i øjeblikket. Prisen på gas er eksploderet, og det samme er strømregningen. Det har blandt andet fået alle offentlig bygninger til maksimalt at have 19 graders varme, mens idrætsfaciliteter som svømmehaller har sat vandtemperaturen ned for at spare penge.

Debatten om fremtidens energikilder kører også på højtryk, for alle vil gerne have grøn energi og samtidig være uafhængig af russisk gas.

Læs også

3-årig piges version af 'Bohemian Rhapsody' fanget på video: Nu er den set af millioner

Det har fået flere til at overveje atomkraft som en kilde til grøn energi. Politisk er der dog stor uenighed omkring atomkraft. I Polen er man dog klar til at forsøge sig med et kraftværk.

Det skriver netmediet polennu.dk.

Det planlagte atomkraftværk skal opføres under 200 kilometer fra Bornholm i den nordlige region Pommern, hvor også havnebyen Gdansk ligger.

Atomkraft indgår i Polens plan for energi frem til 2040. Polen er del af en konvention, som forpligter Polen til at invitere til høringssvar, når et projekt potentielt kan medføre grænseoverskridende påvirkninger af miljøet.

Det betyder, at danske myndigheder og interesseorganisationer har mulighed for at give sin mening til kende i forhold til projeket.  Efter planerne skal byggeriet påbegynde i 2026, hvor værket forventes endeligt færdigt i 2033.

Indfasningen af et atomkraftværk betyder samtidig at kul skal udfases som energikilde i Polen.

Et polsk atomkraftværk bliver måske ikke det eneste tæt på Bornholm, for i Sverige overvejer man nemlig at genåbne Barsebäckværket i Skåne. Værket startede sin drift i 1975, men blev taget ud af drift i 2005.

Læs også

Læger gjorde overraskende fund i 23-årig mands endetarm

 

Dagens Gossip