Dette regnestykke deler internettet: Kan du 'regne' den ud?

Skrevet af Kamille Isaksen

09/02/2024
Foto: Dagens.dk
Foto: Dagens.dk
Hvad er det rigtige resultat?

Mest læste i dag

Matematik er en præcis videnskab, hvor personlig fortolkning ikke har nogen plads. Alligevel kan selv simple ligninger nogle gange skabe problemer. Det er præcis tilfældet her. Selvom vi kun har at gøre med fire tal mindre end ti, vil der være en del forvirring.

Denne gåde overtager de sociale medier. Kender du resultatet?

En vanskelig matematisk gåde dukkede op på den nye sociale medietjeneste Threads og udløste store følelser. Det viser sig, at det ikke er så let og indlysende at løse denne simple ligning. Internetbrugere skændes om, hvilket resultat der er korrekt.

2+5(8-5)= ?

Indlægget blev kommenteret af titusindvis af brugere i løbet af få timer. Blandt de foreslåede svar er der to muligheder. Nogle internetbrugere mener, at resultatet af denne ligning er 17, mens andre er sikre på, at det bliver 21.

Hvordan er det muligt, at der kan komme forskellige resultater ud af ukomplicerede beregninger? Det er et spørgsmål om rækkefølgen af operationerne.

Lad os spore trinene og se, hvor uoverensstemmelserne i resultaterne kommer fra.

Første version:

2+5(8-5) = 2+5(3) = 2+5x3 =

6+15 = 21

Anden version:

2+5(8-5) = 2+5x3=

2+15 = 17

Google Calculator angiver også 17 som det korrekte svar.

Som en påmindelse er det værd at bemærke, at operationer i parenteser udføres først, efterfulgt af multiplikation og division, og til sidst addition og subtraktion.